Имотите на Брендо – лукс, стъкло и чисти пари

Евелин Банев - Брендо
Евелин Банев – Брендо

  Кокаиновият крал Евелин Банев – Брендо е вдигнал с изкараното от наркотрафик цял луксозен град, показва журналистическо проучване. Един бръснещ поглед над построеното от тополовградския борец показва, че видният арестант има всички основания да се счита за строител на нова София.

Разбира се, из неговите сгради едва ли някога ще се организират турове, но и той самият няма амбиции да се мери с Гауди и Барселона. Въпреки това модерното строителство, реализирано с парите на Брендо, мирише на лукс, а апартаментите и офисите са населени от неслучайни хора, мнозина свързани с правосъдието.

Обиколката на Брендовите строежи може да започне от стъклената сграда на кръстовището на столичните булеварди „Гоце Делчев“ и „България“.

Бизнес центърът „България Тауър“ вече се превърна в един от символите на този престижен столичен район. Сградата с футуристична архитектура е изградена от строителния предприемач Николай Галчев с парите на Брендо, твърдят компетентни.

Къщите на Брендо в "Кристал Бел"са с много екстри
Къщите на Брендо в „Кристал Бел“са с много екстри

Имената на Галчев и Евелин Банев са свързани от години, те имат и обща фирма „Билдкомфорт“, специализирана в строителство. Съгражданите на Галчев в Благоевград коментират, че бизнесът му се е поснишил, откакто Брендо е в немилост. Самият Галчев също не е случаен човек, припомнят си негови съученици. Той е родом от партизанска Белица, а чичо му е бил мастит генерал по времето на Тодор Живков и шеф на Строителните войски.

Галчев завършва строителния техникум в Благоевград и продължава с инженерните науки в столицата. До промените никой не е чувал за него, но след това бързо се замогва. Пикът му е по времето, когато яхтите на Брендо кръстосват из океана.

Административното бижу „България Тауър“ има офиси, ресторанти, салони за красота и подземни паркинги, проснати на 13 хиляди квадратни метра. Впечатляваща е и окачената фасада на сградата със заоблени ъгли и 360-градусова рекламна конструкция на покрива. Възложител на проекта е „Евротренд“, фирма на Евелин Банев – Брендо и неговият съдружник адвокат Петър Колчев. След време собствеността на фирмата е прехвърлена към офшор-ката „Ричмънд венчърс“ в Австрия.

В „България Тауър" се оглежда булевардът
В „България Тауър“ се оглежда булевардът

Разходката из имотите, свързани с Брендо, може да продължи към Драгалевци. Там са затворените комплекси „Кристал Бел“ и „Панорама Резидънс“. В тях също са превъртени пари от австрийски фирми на Брендо. Интересно е, че земята, върху която се простира „Кристал Бел“ срещу „Бизнес Парк София“ е била общинска. Тя е купена по времето, когато кмет на столицата е Бойко Борисов. Застроената площ на комплекса е над 22 хиляди кв.м и в него има 34 еднофамилни къщи и 3 сгради с по 20 апартамента. Сред глезотиите са подземният паркинг, СПА център, закрит басейн и дори параклис.

Не пада по-долу по стандарт на строителство и „Панорама Резидънс“ на ул. „Папрат“. Този затворен комплекс се състои от две луксозни жилищни сгради с магазини, салони за красота, барове и фитнес зали. Те са на площ от 6322 кв. м. В този комплекс са намерили подслон известни магистрати от Софийската градска прокуратура.

Не е за вярване, но Брендо се е разписал в „Люлин“. Неговият „Елеганс Резидънс“ обаче няма нищо общо с панелната действителност. Комплексът е изпълнен по всички правила на качественото и скъпарско строителство.

В сърцето на столицата, на бул. „Витоша“, Брендо има два големи обекта. Единият е хотел „Ле фльор“ и той е свързан с бившата съпруга на Брендо – Моника Добринова. На другия край на булеварда е сградата, на която допреди години беше изписано логото на финансовата къща „Прайвът Файнънс Юниъи“. Неин управител беше разстреляният баджанак на Брендо – Константин Дишлиев. Съветник на финансовата къща беше не по-малко известен персонаж – самият Иво Недялков, бос на гръмналата пирамида Ийст Уест Интернешънъл.

Брендо вдигна сграда и в „Люлин"
Брендо вдигна сграда и в „Люлин“

Перлата в имотната корона на Брендо обаче е прословутият „Оазис ризорт енд СПА“ край село Лозенец, формално ой се води на чужда офшорка.с която Брендо уж няма нищо общо. Срещу него обаче има дело за пране на пари точно заради „Оазис ризорт енд СПА“. Според обвинението във ваканционното селище са вложени 11 138 650 евро.

Строителството на ваканционния комплекс се управлява от „Хоум фор ю“. Собственици на фирмата в началото са близките съратници на Евелин Банев – Константин Бобчев и Иван Горанов. Ако се проследят връзките им, става ясно, че Горанов е откритие на Георги Семерджиев – Жоро Шопа, сочен за дясна ръка на кокаиновия крал. Шопа и Горанов са близки от времето, когато бъдещият бос на „Хом фор ю“ е студент в САЩ. Точно там е забелязан от родственици на Жоро Шопа. В началото Горанов паркира колите пред хотел на въпросните роднини. След като завършва образованието си, той се прибира в родината. Ангажиран е в бизнеса с недвижими имоти, свързани с Шопа и Брендо.

Когато напрежението около Брендо се покачва, Бобчев и Горанов продават „Хоум фор ю“ на Вилор Христов. Той нашумя покрай „Милки груп био“. Компанията търгува с мляко, млечни продукти и какао и нейна управителка е Поля Пеева, майка на двете деца на Вилор Христов. Антимафиоти задържаха преди време Пеева, защото организирала банда за данъчни престъпления. Според обвинението бандата успяла да източи за няколко години над 50 млн. лева чрез фиктивни сделки с хранителни продукти.

Оказва се, че интересна история има не само Брендо, но и хората, които се навъртат през годините около него.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *