Изобретение: Вирус, хранещ се с бактерии зарежда GSM-ите

Бактериофагът М13

Многобройни учени са се стремили да извличат енергия от бактериите, но сега определено са стигнали далеч и решават как да вземат енергията от вирус, който се храни с бактерии.

Екип от калифорнийски учени са открили как да генерират енергия от вирус, наречен бактериофаг М13. Вирусът притежава качество , наречено пиезоелектричност, което означава, че може да превръща механична в електрическа енергия.  Изследователите вярват, че откритието им може да открие пътя за зареждане на мобилните телефони и изключването на опасните пиезоелектрични елементи в тях. Повечето мобилни телефони са пиезоелектрични, защото превръщат енергията на звука в електрически сигнал, който да бъде транслиран обратно в звук, достигащ другия край на линията. Пиезоелектричните елементи са направени от тежки токсични метали, като олово и кадмий. Много билогични молекули, като протеини и нуклеинови киселини също са пиезоелектрици.

Батериите на бъдещето

Бактериофагът М13 има способността на генерира енергия, но не притежава токсичността на традиционните елементи и не е вреден за човека. Учените прибавили към протеиновата обвивка на вируса четири отрицателно заредени молекули глутамат и образували плоскости от вируси една върху друга, за да се усили ефекта. При закрепването на 1 квадратен сантиметър филм от вирус към златни електроди се продуцирала енергия, достатъчна да освети кристален дисплей. Резултатът бил 400 миливолта  или четвърт от енергията на батерия AAA. Учените смятат, че използвайки качествата на биматериалите можем да открием страхотни приложения за в бъдеще.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/XOxMUZUJUS4

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *