Ивайло Христов конкурент на Мирослав Пашав за шеф на “Армията”

Ивайло Христов
Ивайло Христов

  Актьорът и режисьор Ивайло Христов ще бъде най-големият конкурент на Мирослав Пашов за нов шеф на Театър „Българска армия“.

Културното министерство обяви конкурс за директорския стол, тъй като Пашов зае временно поста, след като предходникът му Митко Тодоров стана заместник на Вежди Рашидов в предишното правителство.

Кариерата и на двамата е свързана с една от най-престижните трупи – Ивайло дълго време играеше на сцената й, Пашов пък има стаж като шеф в състава.

Христов, който се изявява и като режисьор и преподавател в НАТФИЗ, също натрупа кратък административен опит. Преди време той оглави шумно рекламирания преди създаването си „Модерен театър“ който трябваше да се финансира от гръцкия бизнесмен Димитриос Арванитис. Христов тогава привлече в състава някои от най-нашумелите актьори, а на партито при откриването на театъра в бившия Дом на българо-съветската дружба присъстваха арт персони и дори дипломати.

Мирослав Пашов
Мирослав Пашов

Въпреки амбициозната програма трупата скоро изпадна във финансов недоимък и в крайна сметка бе закрита, а някои от звездите й се върнаха в бившите си театри.

Според част от актьорите на Военния театър Мирослав Пашов е по-ловък администратор още повече че дълго време бе дясна ръка на предишния шеф Митко Тодоров. Последният оглавяваше трупата в продължение на 20 години и успяваше да намери спонсори дори в най-тежките за културата времена.

Откакто застана начело на „Армията“, Миро Пашов въведе строги правила и дори забрани на актьорите да пушат в сградата. Поради тази причина в антрактите на представленията разхождащите се по „Раковски“ бяха свидетели на комични гледки. Актьори от постановките, облечени в костюми от времето на Шекспир, пафкаха навън цигари, преди да се върнат отно-
во в гримьорните.

Театър „Българска армия"
Театър „Българска армия“

Актрисата Елена Райнова се оплака, че се е разболяла от висенето на студа навън, а когато имаше възможност, Нети палеше по 2 цигари наведнъж.

Миро обаче не се стресна от недоволството на подчинените си и не отмени забраната. За разлика от повечето си колеги той е трезвеник – не пие и не пуши.

Любопитното е, че един от най-добри те му приятели е бившият шеф на разузнаването ген. Кирчо Киров. Години наред Пашов традиционно го канеше на церемониите по раздававането на наградите „Аскеер“, след което на маса обсъждаше с приятеля си раздадените отличия.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *