Знаете ли че: Космонавтите пият урината си – виж тук: (снимки)

лаборатория за производство на вода за космонавти

Замисляли ли сте се какво пият и ядат космонавтите. Знаете ли, че в България се произвежда храна за космонавти?  А ето как се прави тяхната вода за пиене.

За да не се налага да се качват тонове вода на Международната Космическа Станция,  на нея има уреди, които обработват урината на космонавтите, парата и мръсната вода, но понякога се налага да се полза и“прясна“ вода.

Древен компютър който още ... работи!

Именно такава „вода“ се произвежда в тази лаборатория – „концентрирана вода”. Стремежът на  Съветския съюз  да бъде първенец във всяко едно отношение, понякога граничел с фанатизъм, но именно заради това, вече несъществуващата страна, влезе в историята на космическите изследвания като лидер.

уредите в лабораторията

Създадените по съветско време лабораторни съоръжения все още служат и работят и за новите управници, въпреки че тяхното оборудване днес не е  актуално във всяко едно отношение. Но уви, много от тези научни комплекси едва ли ще дочакат своята модернизация и съдбата на тези лаборатории е предрешена, а и много от тях вече са запечатани.

работното място на учените

Доста от уникалните съоръжения за тестове и създаване на иновационни изобретения са разрушени, а много повече ще „умрат“ в близко бъдеще. Както и въпросната лаборатория, тя все още е „жива“, но много скоро ще се превърне в купчина бетон.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/6uApL81PDyk

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *