Защо ни е страх от паяците?

Когато видят дългите им крака на пода, много от нас потръпват от ужас. Въпреки, че има сравнително малко отровни видове у нас, страдащите от фобия към паяците са доста. Учените вярват, че са успели да разгадаят защо се страхуваме от паяците повече, отколкото от други пълзящи гадинки. Професорът по психология Джон Мей казва, че ъгловатите форми, тъмният цвят и факта, че се движат непредсказуемо са нещата, които ни плашат.

Според него, изследванията показват, че хората не харесват ръбести форми, а предпочитат закръглени, асоциират с лошо тъмните цветове и предпочитат създания, които могат да разберат.  „Хората, които се страхуват от паяци често казват, че те са по-големи, отколкото в действителност, или ги виждат да пълзят в устата на някого, което паяците никога не правят. Не можем да разберем поведението им.“ Според професора, страхът е социално обусловен, което означава, че има голяма вероятност да се развие в детска възраст от нашите близки.

Той добавя, че страдащите от фобия към паяците могат да се справят със страховете си, като се научат да симпатизират на насекомите и да учат за тях. Професорът заедно с д-р Адам Харт ще прочетат публична лекция за страховете на хората от насекомите на фестивала на науката в Челтънхам.  Други хора имат фобии от нощни пеперуди, бръмбари и хлебарки.  Според д-р Харт, децата обикновено са щастливи да държат пълзящите гадинки в ръце, но когато пораснат се страхуват от тях. Докторът има интересна идея как да се научим да ценим насекомите, а именно като ги ядем, казва той и се готви да забърка на посетителите на фестивала малко пържени земни червеи.

Още сензации:

loading...

3 Отговора за "Защо ни е страх от паяците?"

  1. Вили   09.09.2012 at 19:27

    Офф, не се ли сетихте, че може някой, който има фобия да отвори статията да чете?! За какво, за бога, трябваше да слагате тези снимки…

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *