Жените остаряват по-бързо от мъжете, но са по-дълголетни

  Жените остаряват по-бързо, но за сметка на това живеят по-дълго от мъжете. Това показва съвместно проучване на американски геронтолози и андролози от университета в Чикаго. Учените смятат, че съвременната медицина понякога променя това правило, но като цяло то е генетично заложено от природата.

„Пластичната хирургия направи чудеса по отношение на подмладяването и разкрасяването на жените. Но колкото да разпъват, разтягат и издърпват кожата, те не са в състояние да победят природата. Мъжкият и женският пол имат различни природни функции. Според еволюционните закони мъжете остаряват по-бавно за да могат да създадат повече потомство, което да носи техния генетичен код. Ocвен това тяхната основна отговорност е била да осигурят храна, сигурност и защита на семейството си. Поради тази причина старческото далекогледство при силния пол се развива по-късно, рефлексите им се запазват по-дълго и тялото им остарява по-бавно“, казва ръководителката на изследването доктор Анна Уолах. Тя добавя, че една от основните причини жените да остаряват по-бързо, е фактът, че бременността изчерпва всичките им телесни ресурси.

„Колкото и грозно да звучи ембрионите са паразити, които изсмукват жизнените сокове на майките. Женският организъм предоставя всичко необходимо на детето в утробата си и по този начин подлага собственото си здраве на риск. От друга страна, женските хормони предпазват от инфаркт, високо кръвно налягане и инсулт. Тези рискови здравословни състояния се появяват рядко при жените във фертилна възраст, освен ако те не са резултат от сериозни заболявания като диабет, мозъчен аневризъм или сърдечна недостатъчност“, споделя доктор Уолах. Тя добавя, че еволюцията е направила жените по-дълголетни, за да могат те успешно да отгледат своето поколение, в случай че главата на семейството е прегазен от мамут по време лов или пренесено в днешните условия – получи инфаркт на работното си място.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *