Енергийният гуру Тимъти Дънфли учи хората как сами да се справят със стреса

Тимъти Дънфли

  Думата „благодаря“ има магическа сила. Изричайки я, можеш да пребориш стреса и да се пречистиш. В това ме убеждава американският духовен учител и майстор на енергиите Тимоти Дънфи.

Той е в България за пета поредна година. Графикът му е запълнен, приема ме по изключение в център „Гайа“. В двуетажната бяла къща в столичния квартал „Горна баня“ Дънфи учи хората как да се преборят със стреса и с вредното му влияние.

Пристигам с около половин час закъснение. Улица „Дъга“, където се намира центърът, се оказва изумително дълга, гъсто населена с кучета и със сложна организация на номерата. Притеснена, звъня на вратата. Дънфи ме посреща усмихнат. Съгласява се, че центърът е труден за откриване. Успокоява ме, че нямало проблем със закъснението ми. Нали вече съм там.

Вероятно съм нарушила строго разпределения му график и сигурно ще трябва да кара някого да чака заради мен. Но не е изнервен, дори е подозрително спокоен.

„Никого не мога да излекувам. Хората идват при мен, за да ги науча как да се справят със стреса, с емоционалните си травми. Казват, че 70% от болестите се дължат на стреса“, обяснява Дънфи.

Той работи с т.нар. „чи-аура интеграция“ – сравнително нов енергиен метод.

Специфичните техники, звуци и шамански елементи, които използва, въздействат на биоелектричните и биомагнитните полета и премахват вътрешнопсихичните блокажи. Този метод Тимоти Дънфи прилага не само в САЩ и България. Преподава го и в Гърция, Дания, Швейцария, Австрия.

  Дънфи е рейки мастер и дипломиран специалист по невро-лингвистично програмиране. Преди да стане гуру, се е занимавал със спорт. Златен медалист е на регионално, национално и международно ниво по таекуондо. Признат е от Световната таекуондо федерация за мастер-учител и има 6-и дан черен пояс.

С бойни изкуства се захванал преди 40 години заради концепцията „за ключа“ или „чи“, както го наричат в Китай. Това е жизнената енергия на тялото, обяснява Дънфи. Самият той искал да осъзнае и развие собствената си „чи“. Онзи, който постигнел това, имал шанс да опознае „чи“ на Вселената. Дънфи казва, че процесът отвежда и до дълбока степен на медитация, в която се използват по-ниски мозьчни вълни.

„Те са бета, алфа, тета и е жизнената енергия на тялото, обяснява Дънфи. Самият той искал да осъзнае и развие собствената си „чи“. Онзи, който постигнел това, имал шанс да опознае „чи“ на Вселената. Дънфи казва, че процесът отвежда и до дълбока степен на медитация, в която се използват по-ниски мозъчни вълни „Те са бета, алфа, тета и делта. Ще ти дам пример. Много спортисти говорят за „зоната“. Когато играят, сякаш могат да четат мислите на съотборниците си, знаят какво ще направят. Казват: „Комуникираме си телепатично„. Това включва използването на различни мозъчни вълни. Започвайки от бета, откъдето говорим сега. Когато аз започнах да навлизам в „зоната“, осъзнавах, че внезапно мога да чувствам другия, болката в тялото му. Ние излъчваме различни вибрации“, обяснява Дънфи и дава пример с радиото. Като превключваме от една станция на друга, не означава, че тази, която сме сменили, е изчезнала.

„Когато си в „зоната“ и изпитваш чувство на благодарност, и мозъчните ти вълни достигат до по-дълбоко ниво – тета и делта. Това води до произвеждането на много силна енергия, която идва от сърцето. Сърцето произвежда енергия около тялото ти във всички посоки“, разяснява Тимоти.

За да е сигурен, че е разбран правилно, прави демонстрация. Кара ме да потрия ръце и да ги поставя на разстояние пред себе си – сякаш държа малка топка. Той прави същото. Започваме бавно да движим ръце около въображаемата топка. Чувството е такова, сякаш между дланите има магнитно поле.

От застояването в това състояние ръцете ми започват да се движат автоматично. Дънфи ме инструктира да затворя очи и да мисля за нещо, което по принцип ме кара да се чувствам нервна. След кратко мълчание в това състояние американският учител запява. Звуците, излизащи от устата му, са странни. Сакаш изпънява шамански песни, а вероятно са и точно това.

Накрая на сеанса ме кара да обясня как се чувствам. Все още ли изпитвам безпокойство, когато си помисля за „онова нещо“?

Дали е самовнушение, или наистина техниката на Тимоти Дънфи действа, но нервността ми наистина се е изпарила. Гуруто бърза да каже още веднъж, че не решава проблемите на хората. Помага им само да се справят със стреса, за да не се отразява той върху здравословното им състояние.

„Показах ти как да предизвикаш негативното усещане в тялото си и сърцето ми стори останалото. Създадох електромагнитно поле в сърцето си, което е по-силно. Много физици казват, че високата вибрация, поема по-слабата, по-ниската и я поглъща. Хармонизират се и се получава нещо като вълна“, разяснява Дънфи. И допълва, че с нашия сеанс не се изчерпва методът му.

Американецът учи хората как да се фокусират върху всеки един от енергийните си центрове – чакри, като едновременно с това казват „благодаря“. Питам го защо е толкова важна точно тази дума, а той се усмихва.

„Когато казваме „благодаря“, променяме състава на водата в тялото си. А в организма ни водата е 70%. Предполагам си чувала за японеца Масару Емото?“, пита ме Дънфи. И започва разказ за експеримента, който ученият от Страната на изгряващото слънце направил. Замразил замърсена вода, като преди това я разгледал под микроскоп. Написал на няколко листчета думата „благодаря“ и ги сложил във водата. След известно време отново погледнал през микроскопа и видял прекрасна кристална структура във формата на снежинки. 

„Водата била чиста. Само заради листчетата с „благодаря“. Затова тази дума е толкова важна. Ако сърцето произвежда некохерентна вълна, то „казва“ на мозъка, че нещо не е наред. В тялото започва да се произвежда адреналин, кортизол и т.н. Всичко става автоматично. А произвежда ли сърцето кохерентна вълна, изпраща на мозъка послание, че всичко е окей. И в тялото започват да се произвеждат шест вещества, които действат благоприятно“, обяснява Дънфи.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *