Дядо Максим от години отмаря само в Троянския манастир

Патриарх Максим

  Мислите, че патриархът е толкова зает с Божиите дела, че няма време за ваканция? Грешите. На дядо Максим също му се случва да почива. Той дори си има любимо кътче за отдих, но не на плажа в Слънчев бряг. Негово Светейшество отмаря само в Троянския манастир. Обителта го привлича с чистия въздух, тишината, спокойствието и живописната гледка.

Главата на Българската православна църква има сантимент към манастира, защото е родом от близкото село Орешак. Другата причина 97-годишният духовник да е привързан толкова към това място на брега на река Черни Осъм, е, че в юношеството си бил послушник там.

Троянската обител е любимото място за отдих на Негово Светейшество. Още като юноша той обикнал манастира, намиращ се недалеч от родното му село Орешак

През лятото дядо Максим често прекарва зад стените на Троянската обител по няколко дни. Обикновено той винаги е в манастира на 15 август за посрещането на Успение Богородично. Посещава го обаче и без повод, за да си почине и възстанови сили сред природата.

При визитите си край Черни Осъм патриархът винаги е придружаван от най-близкия си човек – Стоян. Той е негов шофьор, бодигард и душеприказчик. Понякога Негово Светейшество води със себе си и една от домашните си помощнички, чиято мисия в живота е да се грижи за него.

В продоволствената й част, ваканцията на отеца не се различава много от ежедневния му начин на живот. 97-годишният Божи наместник хапва скромно и здравословно. Сутрин след задължителната лека гимнастика и молитва закусва с цейлонски чай и препечена филийка типов хляб. В редки случаи прибавя и бучка сирене, маслини и лимон. На обяд куса зеленчукова супа и варени картофи с лук. И пак задължителния типов хляб.

В София, след като се подкрепи подобаващо, патриархът се залавя за работа. Когато е на почивка обаче не е баш така. „Какво да прави?! Отдъхва си на тишина и спокойствие“, коментират мъже в черно от Светия синод. Тяхно неписано правило е да дават оскъдна информация за отдиха на началството.

Все пак научихме, че почивката на дядо Максим е пълноценна. Никой не го безпокои излишно защото той не ползва нито джиесем, нито компютър. В Троянския манастир не носи със себе си и пишещата си машина, на която собственоръчно подготвя докладите си за заседанията на Синода.

По време на почивките си патриархът се отдава само на молитви и четене. Последното му е хоби. Негово Светейшество предпочита историческата и медицинската литература, като най-интересни са му книгите по фитотерапия.

Знанията си дядо Максим обогатява без очила. Той е толкова любознателен, че понякога чете до късно през нощта издават от антуража му.

От няколко месеца здравословното състояние на светия отец е поразклатено. Дядо Максим почти през ден е на изследвания в болницата. Предвид напредналата му възраст обаче това е повече от нормално, казват от Синода.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *