Гърмящите води на водопада Виктория бълват 550 куб. м. вода на ден!

Водопадът Виктория

  Местните хора от племето калоло наричат могъщия водопад Мози-Оа-Туния, което означава гърмящ пушек. Името е наистина много подходящо, тъй като грохотът на падащата от 100 метра вода е подобен на гръмотевичен трясък по време на буря. А завесата от милиардите капчици вода създава илюзията за пушек. Затова гледката е мистериозно обвита в мъглива завеса от падаща вода. Облаците от пръски се издигат до 400 метра, които вятърът разнася и оросява буйната растителност наоколо. В средата на XIX век шотландският изследовател Дейвид Ливингстън попада на величествената гледка и нарича водопада Виктория в чест на английската кралица.

Той е най-големият в света и се разстила на границата между Замбия и Зимбабве на 1000 метра надморска височина, между горното и средното течение на река Замбези. Широк е 1,7 километра и е висок около 107 метра. Виктория е два пъти по-широк и по-дълбок от Ниагарския водопад. Всеки ден около 550 милиона куб. м вода се сгромолясват в каменна клисура, замъглена за човешките сетива.

Грандиозният водопад е част от два национални парка и е в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Освен това е обявен за едно от Седемте природни чудеса на света.

 

Дяволския басейн на водопада Виктория

Врящото гърне на Дявола

Дяволският басейн се намира на ръба на Виктория. Скалният парапет защитава посетителите от помитащата сила на водата и позволява на дръзналите да се потопят в него хора да се доближат максимално близо до разгневената вода и да видят с очите си великолепните дъги, образувани от пречупените през пръските слънчеви лъчи. Ако държите да скочите и да се гмурнете в басейна на ада, трябва да изчакате сухия сезон – в месеците между септември и декември, когато прииждащата вода няма да ви повлече басейна и да ви завлече незнайно къде.

 

Зелена летаргия, посипана от млечни облаци

Специално изграденият през 1900 г. мост Виктория Фолс е построен, за да могат посетителите да се насладят на невероятното съчетание между противоположностите на ландшафта. Изключителната панорама обхваща летаргичните тъмнозелени води на Замбези, грандиозната вряща млечна пеяна на водопада и хипнотичното лежерно движение на смарагдовата тропическа гора.

Любителите на силни усещания имат възможност да прелетят с делтапланер над величествените падащи води. Смелчаците могат да се доближат до пенещите се води в основата на водопада със сал. Тези, които имат нужда от допълнителен адреналин, могат да опитат различни възможности за водни спортове, скално катерене и спускане, За по-предпазливите се предлага разходка с вертолет.

 

Не принасяйте антилопите в жертва

Преди мисионерите да стъпят в тези екзотични територии, местното население е хвърляло антилопите импала във водите на водопада, за да омилостивят боговете и да измолят от тях дъжд. Днес грациозните животни спокойно подскачат сред тропическата растителност. Те даже могат да пъхнат муцуните си в ръцете ви, ако преценят, че имате нещо добро за хапване. Съвременните закони за убийството на тези грациозни животни са безпощадни и бракониерите се наказват с дългогодишен затвор, а в някои случаи дори и със смърт. Невероятната пищна флора е внимателно подкастрена. Грижливо оформените пътеки и местата за почивка са естетично вградени, без да нарушават естествения растителен екстериор.

Обичайният туристически маршрут започва със 77 стъпала, стигащи до нишата, наречена „Креслото“. Водопадната пелена също е разделена на части, които носят отделни имена – Водопадът на дъгите, Дяволският водопад и Източният катаракт. А пътеката, която се вие на ръба на бездната, дава възможност на туристите да станат част от яростната стихия на падащата вода.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *