В началото на прехода Ахмед Доган имал мераци да издава “Плейбой”

Доган обича женската компания

  Пожизненият председател на ДПС Ахмед Доган мечтаел да издава „Плейбой“ и ”Пентхаус“ в началото на прехода. Това си припомнят бивши кадри от партията на Сокола.

Те разказват, че през 1990 г. ръководството на ДПС решава да направи вестник. Той трябвало да излиза поне веднъж седмично в обем от 12 страници, които впоследствие да нараснат до 16. Тиражът трябвало да бъде 200 хил. бройки, от които 70 хил. на български, а останалите 130 хил. на турски език. Във вестника като начало са налети 250 хил. лева и 8 хил. долара.

Направена е и фирма издател. Тя е регистрирана на 12 февруари 1991 г. в София по прословутия Указ 56. Името й е „4М” и тя се води собственост на “обществената организация ДПС“. Като предмет на дейност е записано, че ще се занимава с много неща – от производство и разпространение на литература до търговия с метали.

Ахмед Доган

Според замисъла издателската дейност на фирмата включвала несъвместими на пръв поглед неща. От една страна, да публикува еротични романи и списания. Заедно с тази по-лека книжнина трябвало да се издаде Коранът, а също и ислямска литература, биографии на именити разузнавачи от КГБ.

Концепцията е написана от бивш телевизионен журналист, който освен това бил и майор от ДС, а двамата били заедно в затвора и затова Доган помолил журналиста като човек с опит в медиите да напише бизнес плана.

Така от дума на дума било решено да се проведат и „сондажни“ разговори за издаване в България на списанията „Пентхауз“, „Плейбой“ и редица други, за които публиката въобще не подозирала, че съществуват, а те в действителност били много интересни и четивни. Предвиждало се да има и издания за хороскопи – едно седмично и едно месечно. Обмисляло се да се закупят и правата за издаване на книги от 7-8 американски издателства в Ню Йорк, едно руско емигрантско в Мюнхен и друго – със седалище в Париж. В ДПС дори планиралида купуват и дялове от печеливши български издания. Постът директор на издателството бил зает от самия Ахмед Доган, припомнят си източниците.

Резултат от тези намерения е издаването на вестник „Права и свободи“. „Плейбой“ и „Пентхаус“ си останали само една мечта, която години по-късно се реализира от други фирми.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

2 Отговора за "В началото на прехода Ахмед Доган имал мераци да издава “Плейбой”"

  1. ффффф   31.01.2013 at 18:30

    Тоз много се зажива…време му е вече…

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *