Вярващите в Рая вършат повече престъпления, доказа изследване!

Исус в рая

Престъпността е по-висока в страни, където повече хора вярват в рая, отколкото в ада, според учените. Това се установило след 26 годишно изследване със 140 000 души от над 70 страни.

Резултатите предполагат, че хората има по-голяма вероятност да извършват престъпления, ако не вярват, че ще бъдат наказани, щом се преселят в отвъдното.  Учените установили, че убийствата, кражбите и изнасилванията са по-чести в общества, където наказанието формира важна част от релиозните вярвания. Проучването е дело на двама професори – Шариф, от Университета в Орегон и Ремтула, от Университета в Канзас. Според тях степента на вярване в рая и ада има значителен, уникален и противоположен ефект върху престъпността, а именно: вярата в ада е свързана с по-ниска степен на престъпност, докато вярата в рая – с висока. Миналата година проф. Шариф  е провел проучване, което показва, че студентите изневеряват повече, ако вярват в прощаващия Бог, а не в наказващия Бог. „Религиозното вярване се гледа като монолитна конструкция”, обяснява

ангелче

професорът. „Щом се раздели религията на отделни конструкции, започват да се виждат различни връзки”, продължава той. „Свръхестественото наказание изглежда е свързано с по-ниска престъпност. Можем само да предполагаме за механизмите, но е възможно хората, които не вярват във възможността за наказание в отвъдното да чувстват, че могат спокойно да извършват престъпления и Господ не ги възпира”. През 2003 година, учени от Харвард установили, че икономическото положение е по-добро в развитите страни, където хората вярват в ада, повече отколкото в рая.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *