Вулкан и гробница в Перу пазят тайните на древните човеци Ледената девица и Малката светица

Ледената кралица

Никой не предполагал какво се крие под дебелия слой лед преди избухването на вулкана Невадо-Сабанкая в Перу през 1995 година. Изпарените от горещината блокове разкриват множество сгради и жертвени останки, построени от древните инки. Археолозите Йохан Рейнхард и Мигел Зарата решават да изследват оголените ритуални места, които се намират близо до село Кабана конде.

В навечерието на похода си към върха, те били посъветвани от местните хора да оставят подарък на планинските духове. Шаманът на племето казал на учените, че ако спазят древните ритуали, божествата ще ги закрилят и експедицията им ще бъде успешна. В знак на уважение кьм традициите и обичаите, археолозите оставят на господарите на планината голямо количество царевична бира и потеглят към застиващия Невадо-Сабанкая.

Около вулкана, на 6310 м височина, те откриват ритуални статуетки и пера. След кратко обсъждане решават, че в кратера могат да намерят още находки. Със смелост, характерна само на най-отдадените на науката изследователи, те се спускат в самия кратер. Явно духовете харесали бирения подарък и решили да им дадат нещо в замяна.

На 65 метра дълбочина, малко преди да се откажат, археолозите откриват добре омотан в платно пакет. Оказва се, че това са изключително добре запазените останки на 14-годишно момиче. В чест на върха Ампато, където е открита, я кръщават Ампатската царица но учените галено я наричат Ледената девица. Жестокостта, с която била убита, потресла дори и специалистите по древна история. Очите на девойката са извадени, а лицето й – систематично обезобразено. По ръцете и краката ясно се виждат ритуални разрези. Рентгеновите снимки показват, че над дясната очна ябълка има огромна пукнатина. Мозъкът е изместен в дясната половина на черепа. Напълно запазеното от студа тяло, дало възможност на учените да се запознаят по-отблизо с жестоките жертвоприношения на инките.

Въпреки съвременните методи на изследване, по тялото не са намерени никакви следи от борба, а по глезените и китките няма белези от въжета. Този факт потвърждава теорията на много специалисти, че голяма част от приношенията били доброволни. Според тези теории, дъщерите на най-елитните семейства считали за огромна чест да бъдат избирани за обекти на жертвените олтари. Те приемали мъченията с радост, защото смятали, че по този начин ще станат невести на всевишните.

Малката девица

Независимо от всички хипотези, единствено вулканът и зверски убитото преди векове момиче могат да разкрият тайнствената загадка. Днес, единствено местното население на перуанското село Кабана конде вярва, че Ледената девица е небесна съпруга на някой от кръвожадните богове на инките. Непоклатима обаче е вярата на ревностните католици в Италия, че малката Розалия Ломбардо е ангел небесен.

Очарователното двегодишно момиченцето с лице на херувим умира от мистериозна инфекциозна болест през 1920 година. Цяла седмица обезумелият от мъка баща не желае да погребе детето си. Той заповядва на всички свещеници и добронамерени съседи да не бъдат допускани в къщата му. Богатият италианец забранява дори на жена си да влиза в стаята, където той денонощно прегръща и целува трупчето на дъщеричката си.

В аристократичните среди на Палермо започва да се говори, че един от най-влиятелните мъже в тяхното общество е загубил ума си. За да спаси името и здравия разум на приятеля си, най-авторитетният доктор в града Алфредо Салафия успява да влезе в къщата на Ломбардо. Той убеждава съкрушения баща, че ще направи всичко възможно да съхрани телцето на Розалия. За всеобщо учудване докторът спазва обещанието си. Той забърква невероятен коктейл, чието съдържание дори и днешните учени не могат да установят напълно. Освен загадъчните компоненти в серума има цинк, глицерин и формалин. Лекарят вкарва сместа в тялото на детето, след което стъкленият саркофаг е положен в прочутите гробници на Палермо. Изумителен е фактът, че и до днес Розалия прилича на заспало дете. Комбинацията, забъркана от доктор Салафия, успява да съхрани не само плътта й, която изглежда мека и пухкава, но даже косата, миглите и очните ябълки на момиченцето.

Поради тази причина малката Розалия е най-голямата атракция в прочутите гробници, които се намират под манастира на Капуцините. Самите монаси разказват, че в стаята, в която лежи момиченцето, постоянно стават странни неща. Те твърдят, че периодично помещението се изпълва с аромат на цветя, а през нощта се чува детски смях. Някои от вярващите, които редовно посещават Розалия с надеждата да се докоснат до божественото чудо, твърдят, че гърдите на детето се повдигат ритмично. Други са убедени, че са виждали пръстите на детето да помръдват. Най-драстичният случай е този на случаен посетител, който изхвърчал от стаята с крясъци като твърдял, че детето отворило клепачите си и го погледнало директно в очите. Човекът бил откаран в психиатрията. След 3 години лекарите го счели за излекуван и гo изписали от болницата. Въпреки това, до края на дните си, той продължавал да разказва за втренчения поглед на Розалия, която и до сега се смята за ангел, оставен на земята от Бога със специална мисия.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *