Втори каменен надпис потвърди знамението на Маите: Краят на света е на 21 декември, 2012 година!

Археолозите са намерили надписи в каменно стълбище на разкопките в  La Corona, Гуатемала, които потвърждават датата, според календара на Маите- 21 декември, 2012 година. Това е вторият известен надпис, който потвърждава тази дата.

Много секти по света са интерпретирали това като гибел на света. Плочките на маите са предмет на много Интернет теории за заговори, според които нашият свят ще бъде погълнат от черна дупка, ударен от астероид или изяден от антични богове.  Надписът, който е на  възраст от 1300 години е описан като една от най-значимите находки на десетилетието. По-голямата част от надписа се отнася за политическа история, но има и за края на света,  в пасаж за връщането на краля. Много етнически маи, обаче смятат апокалиптичните предсказания за идея на Запада.  Тук става дума по-скоро за началото на нова ера, а не за края на времето.

Календарът на маите

Апокалипсисът се отнася за края на цикъл от 5125 години, тъй като Календарът на маите започва от 3113 година пр.н.е. Според учените, надписът е в чест на визита на най-могъщия владетел на маите по онова време Yuknoom Yich’aak K’ahk’ само няколко месеца преди разгрома му от Tikal през 695 г. от новата ера. Учените смятат, че надписът обозначава тревожното управление на краля и постиженията му в космически план, а не предсказва края на света. „Във времена на криза, маите използвали календара да предсказват непрекъснатостта и стабилността, а не да предвиждат апокалипсис”, категорични са те.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *