Внимание! Боята за коса може да ви докара рак!

  Боята за коса повишава риска от развитието на сериозни болестни състояния. Тези опасения се доказват от резултатите от изследване на международен екип от Франция, Германия и Испания.

Учените установили, че 64% от жените и 7% от мъжете, които боядисват косата си, са развили злокачествени туморни образувания. Анализите показват, че рискът от появата на рак и най-вече лимфома е с 26% по-висок при тези, които използват боя 12 и повече пъти годишно.

„През 60-те и 70-те години на XX век в състава на боите влизаха вредни за здравето вещества, в това число канцерогени. Тези съставки бяха своеобразни катализатори за растежа на раковите образувания. С течение на годините много от тях бяха забранени за използване. За съжаление някои от тях все още са основни продукти в производството на оцветители“, споделя доктор Густав Крьогер, ръководител на изследването. Той се надява, че резултатите от проучването на неговия екип ще убеди Европейския съюз да обърне по-сериозно внимание на този проблем.

„Ние сме далеч от мисълта да се забранят козметичните продукти. Всеки съвременен човек се стреми да изглежда по-млад и по-привлекателен. Нашата цел е да направим тези стоки безопасни за здравето“, допълва д-р Крьогер.

Той подчертава, че вредните вещества се съдържат не само в боите, но и в шампоаните оцветители и балсамите за боядисани коси. Резултатите от изследването показват, че 71 от 117 продукта за оцветяване на коса съдържат въглеводороди и други съставки, които имат канцерогенни свойства.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *