Великото херцогство Люксембург – най-безопасното място в света

Люксембург

  Великото херцогство Люксембург е разположено на скалист хълм, заобиколен от три страни от 70-метров пролом. През Средновековието на това невероятно красиво място изграждат непревземаема крепост, която играе важна роля в европейската история. Самото название на града идва от думата Lucilinburhuc, която означава „малък замък“. Заради стратегическото си разположение и крепостта Люксембург е наречен Гибралтар на Севера.

Съдбата на херцогството е изпълнена с множество обсади, разрушения и падане под властта на по-селните бургундци, французи, австрийци, германци. При такива бурни събития и силни съседи този малък остров на картата на Европа отдавна е трябвало да престане да съществува като независима държава. Той обаче останал.

Катедралата пази уникална реликва

През 1867 г. е обявена независимата конституционна монархия Люксембург. Нейният глава е Великият херцог, който и днес утвърждава законите, назначава чиновници на високи държавни постове и е главнокомандващ на армията. Официалните езици в страната са френски, немски и люксембургски, който е вариант на немския език. Местното население владее и английски, станал официален в деловите сфери. Страната е една от шестте учредителки на Европейския съюз.

Днес херцогството е разделено на 3 окръга с 12 кантона. Столицата Люксембург не е голям град. Населението му е около 80 хил. души. Местните граждани са около шестдесет на сто, а останалите са чужденци. Основните забележителности на града са разположени в центъра и по-голямата част от улиците тук са пешеходна зона. На пръв поглед цари спокойствие, но то е доста измамно. Все пак Люксембург отдавна е обявена за бизнес столицата на Европа. Тук се намират седалищата на едни от най-важните институции на Европейския съюз – Европейският съд, Европейската инвестиционна банка и Европейската сметна палата. Старият град на столицата е включен от ЮНЕСКО в Световното културно наследство и пази останки още от римско време.

Люксембург се намира на място, където се сливат реките Петрус и Алзет, разделящи го на две части – Горен и Долен. Свързани са с Моста на Великата херцогиня Шарлота и с моста „Адолф“.

Столицата има многобройни музеи и галерии. Музеят на модерното изкуство се помещава в сграда, проектирана от архитекта Йео Минг Пей, проектирал и пирамидата пред Лувъра в Париж.

В самата скала също има художествена галерия.

Някога този лабиринт от тъмни и влажни помещения, наричани „каземати“, е ползван като скривалище от бомби по време на двете световни войни.

Дворецът на херцога също привлича вниманието на туристите, но не защото сградата е със забележителна архитектура, а заради гвардейската охрана, която пази главния вход.

В Катедралата „Нотр Дам“ се пази уникална реликва – скулптура на Дева Мария като утешителка на огорчените и наскърбените. Тя е покровителка на града. Катедралата е построена през XVII век от Ордена на йезуитите. В центъра на града в уютните кафенета може да се изпие с огромно удоволствие чаша бира, произведена в тази гостоприемна страна. Любителите на виното непременно опитват прочутото в цял свят бяло мозелско вино.

Недалеч от столицата, на брега на река Мозел, са лозята, от чието грозде го правят. В Люксембург обаче се прави и вино, което няма аналог никъде другаде по света. То е от касис.

 

Най-красивият град

Най-живописният град на страната е Ехтернах, разположен край река Зауер, (Сюр). Намира се в непосредствена близост до границата с Германия. Населението му е малко над 5000 души. Ехтернах е много стар град, построен преди повече от хиляда години. Сред най-интересните обекти за туризъм тук е абатството край древната базилика „Св. Вилиброр“, църквата „Св. Петър и Павел“ от XIII в., която се смята за една от най-древните в Европа. Много колоритен е пазарният площад, не бива да се пропускат и руините на старите крепостни стени.

 

Специалитети от риба

Люксембург е прочут с ресторантите си, в които се приготвят сладководни риби – пъстърва, щука, бяла риба, костур и раци. Също така тук се сервира арденска шунка, пушено свинско с боб, пюре от картофи и репички. Може да се опита прасе сукалче с кнедли, телешки дроб с кисело зеле и варени картофи, печен заек. Разбира се, изкусителни са и всички видове сирена, които са местно производство, а също и сладкишите.

 

Пеша или с велосипед

Площта на Люксембург е толкова малка, че цялата страна може да се обиколи с кола за няколко часа. Цялата територия на страната – и горите, и планините, е покрита с мрежа от пешеходни и велосипедни пътеки. И с право, защото това е начинът човек да се наслади на чист въздух, страхотна природа и да послуша песента на птичките.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *