Буболечки живеят на планетата Венера без кислород, издържат на радиация и високо налягане

Хималайска бавноходка

Три вида живи същества са занесени по време на космическа експедиция на НАСА на Венера и Марс. Целта на мисията е да се установи дали те могат да се приспособят и да оцелеят на мъртвите планети.

Едни от животинките, оставени на Beнера, са тардиградите. Преведено на български името им означава „бавноходки“ – от гръцкото tradus – „бавно“, и gradus – „крачещ“. Тези миниатюрни създания са най-невероятните същества на земята. Те са рекордьори в оцеляването при екстремни условия. Могат да оцелеят до 10 години без вода, издържат до минус 271° С в течен хелий и до 100 градуса в кипяща вода. Тези безгръбначни не загиват дори от радиация от 5700 грея и при налягане до 6000 атмосфери. Могат да живеят в абсолютен вакуум в Космоса.

Съществуват около 1000 вида бавноходки. Някои са разпространени в Хималаите на 6000 м височина, други се срещат на около 4000 м под морското равнище. Тардиградите са с миниатюрни размери от 0,1 до 1,5 мм. Имат 8 крака, обсипани с четинки. Крачетата завършват с нокътчета и отварящи се в основата жлези. Имат две малки очи. В организмите им, липсва дихателна и кръвоносна система.

Сероядните червеи са други уникални създания, оставени от астронавтите на мъртвите планети. Те живеят дълбоко в океана около горещи вулканични серни кратери. Достигат до 2 метра дължина и се хранят със сулфиди. Върховете им са яркочервени, тъй като са наситени с кръвоносни съдове. Оцеляват без кислород, светлина и на температури до 50° С.

На Венера и Марс са занесени и други червеи, които живеят в безкислородна метанова среда. На Земята те обитават зони с такива условия около подводни кратери в района на Мексико и Нова Зеландия. Достигат дължина до 5 сантиметра, нямат нужда от светлина. Издържат на високо, налягане и ниски температури.

От всички видове, които оцеляват при екстремални условия, американските учени избраха тези три, защото живеят без кислород, издържат на радиация и високо налягане. Според специалистите трябва да минат години, за да се разбере дали експериментът ще даде резултати.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *