Борис Панкин отново с мераци за директорския пост в Оперетата

Борис Панкин беше освиркан от артистите преди няколко години, когато беше гласен за директор

  Само след месец оперетата, която сега носи гръмкото и безлично наименование Държавен музикален и балетен център, ще има нов шеф. Министерството на културата най-после обяви конкурс. Мястото се овакантява, след като напрежението около досегашния директор Тодор Димитров ескалира и е на път да изригне в бунт.

Непознатият никому провинциален артист започна да изпълнява длъжността по времето на Вежди Рашидов. Тогава за шеф на оперетата гласяха Борис Панкин, братовчед на бившия главен прокурор Борис Велчев и един от многобройните съпрузи на актрисата Ирен Кривошиева. Но той беше освиркан от артистите, които не му позволиха да прекрачи прага на театъра. В този момент на шефския стол седна Тодор Димитров.

Тодор Димитров

Миналия месец представители на синдикатите изпратиха гневно писмо до тогавашния министър Владимир Пенев. Те настояваха да бъде направена проверка „относно съответствие на професионална квалификация и ценз за заемане на длъжността изпълнителен директор от Тодор Димитров“. Според постановление на Министерския съвет от 2002 г. за поста е задължителна магистърска квалификационна степен, а настоящият директор притежавал само диплома за бакалавър.

При назначаването му през 2010 г. Димитров бива представен на екипа на оперетата като магистър по икономика от Софийския университет. Корифеи в гилдията обаче твърдят, че той е работил като хамалин в САЩ.

Документи за новия конкурс ще се приемат до 23 юни, а първоначално мераклиите за поста бяха цял куп.

Първи се кандидатираха режисьорът Бойко Илиев, който неотдавна постави мюзикъла „Чикаго“, бившият солист Марио Николов и шоуменът Ники Априлов. Както и вечният Борис Панкин. Очаква се документи за конкурса да подадат още режисьорът Румен Нейков, примадоната Калина Ангелова, солистът Пеньо Пирьозов и диригентът Юли Дамянов. Някои от тях не отговарят на изискванията за поста защото в последния момент бяха внесени промени в регламента. Според тях право на участие имат само кандидати с музикално, танцово образование или с опит в мениджмънта. Тъкмо поради тази причина театралите ще отпаднат от състезанието.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *