Би Ти Ви се уплаши от Орешарски

Пламен Орешарски

  Продуцентите на най-рейтинговата телевизия Би Ти Ви са спрели излъчването на сутрешния блок от страх правителството на Пламен Орешарски да не им отреже европари, научихме от достоверни източници. По коридорите на Министерския съвет се говори, че от най-високо ниво е дадена устна заповед към всички ведомства сключването на новите договори с медиите за реклама и популяризиране на европейските програми да се забави.

Според запознати причината за това е широкото телевизионно отразяване на вече близо двумесечните протести на жълтите павета.

Със заповедта се целяло по деликатен начин да бъдат цензурирани най-вече големите медии, които чрез коментарните си студия компрометират правителството на БСП и ДПС.

Водещите на "Тази сутрин" Ани Цолова и Виктор Николаев

В интернет пространството също се разрази сериозна дискусия по повод внезапното спиране на сутрешния блок на Би Ти Ви. Паметливи припомнят, че това не се е случвало никога в цялата 13-годишна история на медията. Досега водещите на информационното предаване излизаха един след друг в отпуска през юни, като ефира изнасяше само единият от тях. През август пък предаването се водеше от известни личности, предимно певци и артисти. Никога в 13-годишната история на телевизията обаче сутрешният блок не е изваждан изцяло от програмата.

Според специалисти в медийния бранш няма никаква икономическа и реитингова логика в това решение на продуцентите, при положение че останалите две-три големи телевизии – БНТ, „Нова“ и ТВ7, продължават да имат в програмата си сутрешен блок, и то с титулярните водещи. „Принципно през летния период гледаемостта традиционно е по-ниска и затова медиите пускат в отпуска най-популярните си лица. Сега обаче е коренно различно. Политическата обстановка в страната е различна. Хората на жълтите павета имат нужда от внимание и искат техните искания да бъдат отразявани в медиите, а в случая най-голямата и реитингова телевизия им обръща гръб. Това е несериозно, най-вероятно е направено под натиск и пак казвам: няма никаква икономическа логика“, заяви експерт в областта.

Според интернет потребители причината Би Ти Ви да се уплаши от правителството на Орешарски е, че през управлението на ГЕРБ медията деликатно обслужваше хората на Бойко Борисов и сега може БСП, ДПС и „Атака” да действат реваншистки. Три години и половина водещите Ани Цолова и Виктор Николаев трудно успяваха да си зададат въпросите, когато през ден на гости им бяха премиерът Борисов, вътрешният министър Цветанов и останалите министри от кабинета.

Господин 6 апартамента дори си позволи да нахлуе в студиото, когато по време на предизборната кампания през месец май лидерът на ПЕС и БСП Сергей Станишев предостави на главния прокурор Сотир Цацаров сигнал, че по времето на ГЕРБ в МВР се е подслушвало незаконно.

Съвсем коректно и добронамерено потърсихме Би Ти Ви за коментар по повод широката дискусия в интернет относно спирането на сутрешния блок. От телевизията ни размотаваха с отговор повече от половин час, като си подмятаха топката от отдел на отдел. Накрая от „Новини и актуални предавания“ заявиха, че решението на продуцентите е практика и на другите медии, и то не само български, но и световни. Когато ги контрирахме, че решението на Би Ти Ви не е практика, а е прецедент в цялата им 13-годишна история, а конкурентите им „Нова“, БНТ и ТВ7 продължават да излъчват сутрешен блок, служителката ни каза, че я търсят по другата телефонна линия и се налага да приключим разговора.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *