Бензиновите изпарения забавят умствената дейност

  Отделяните от автомобилите газове ни пречат да мислим. Това са резултатите от научен експеримент, проведен от холандски учени в Амстердам.

„Целта на нашия тест беше да установим дали безоловният бензин е наистина безвреден. Резултатите показаха, че този род гориво наистина не вреди на флората, но се отразява на мозъчната дейност при хората“, споделя водещият на експеримента доктор Йозеф ван Мюрер.

Неговият екип избрал 827 доброволци от голям банков бизнес офис. В центъра на помещението бил поставен работещ, който произвеждал същото количество изгорели газове като това по централните улици на холандската Столица. Служителите извършвали обичайните си задължения, но обслужвали група от статисти. Резултатите от експеримента показали, че само 30 минути след началото на „работния ден“ чиновниците започнали да правят незначителни грешки. След около два часа те станали по-мудни и тяхната работоспособност значително се понижила. Три часа по-късно някои започнали да стават раздразнителни и да се държат изнервено с „клиентите“. Други проявявали видими признаци на умора и отпадналост. Трети имали затруднения с проверяването на банковите сметки. Ревизията в края на работния ден показала, че 46% от въведените компютърни данни са сгрешени, паричният баланс на касите не съответства на издадените банкови документи, а 37% от отпуснатите кредити са неправомерни.

Самите служители доброволци били подложени на физически и психологични тестове в началото и в края на експеримента. Резултатите показали драстична разлика в стойностните характеристики. 64% имали изменения в кръвното налягане и сърдечната дейност. 28 на сто имали проблеми с вегетативната нервна система като изпотяване, често ходене до тоалетната, сънливост и необоснована раздразнителност. 43% имали затруднения при общуването, като 8% от тях отговаряли неадекватно на зададените им въпроси. На всички участници в експеримента били направени и енцефалограми в началото и в края на работния ден. 89 процента от тестовете регистрирали изменение на мозъчната активност и влошаване на мисловните процеси.

„Нашият екип направи един сравнително лесен и евтин експеримент, който даде стряскащи резултати. Числото на доброволците не е достатъчно за официални статистически данни, но може да послужи за основа на по-мащабни проучвания. Неоспорим факт е обаче, че концентрацията на изгорелите газове от безоловния бензин се отразява негативно на мисловната дейност, адекватните реакции и поставя под въпрос професионализма на хора с 20 и повече годишен стаж“, заключва доктор Ван Мюрер.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *