Археолозите намериха уникален детски скелет на 5000 години в България!

Археолози откриха скелет на 5000 години!

Археологическите сензации в България продължават. Не случайно се казва, че ние сме една от най-древно населените земи на планетата. Последната находка на историците е скелет на дете, датиран на 5000 години.

Археолозите се натъкнали на находката в местността „Кайряка” в близост до град Меричлери. Детският скелет е открит от ръководителя на археологическата група и уредник на Регионалния исторически музей в Хасково, Станислав Илиев. Учените считат, че намерените кости са на дете на възраст между 10 и 15 години, но полът на детето още не може да се определи. Историците датират находката си от времето на

археолозите в местността Кайряка

Ранно бронзовата епоха. Уникалното е, че черепът и костите на детето са обагрени в червено, което говори много за древния  погребален ритуал, коментира Станислав Илиев. В момента хасковските учени са пред дилема, дали да отстъпят находката си за пълен антропологичен анализ в София или да се опитат да повдигнат целия гроб, за да съхранят находката  цяла. Така, повдигната, ще може да се посещава от туристи проявили интерес към тази древна и все още забулена в мъгла епоха.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/NuG6SROekms

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *