Апокалипсис в Рударци! Кучетата виели като вълци и гледали към Витоша часове преди труса

  Рударци е скован от тих ужас. Жителите на селото са в тотален шок от природното бедствие, което ги разлюля 18 пъти в рамките на три часа. Истерия, сълзи и литри погълнат алкохол са малка част от пейзажа, който наш репортер видя с очите си, часове след като земните недра в района на София и Перник се разлюляха с магнитуд от близо 6 по скалата на Рихтер.

 „Първият трус беше около 3 часа сутринта. Започна се с една светкавица. Мълнията буквално разцепи тъмното небе и реших, че ще има буря. Чу се някакво буботене, а след това вратите на шкафовете се отвориха, изсипаха се чашите ни, чиниите, телевизорът падна от стената и се счупи… Първият трус продължи цели 5 минути, засичала съм по часовник. А къщата ми вече не става за дом. Покривът ни се нацепи, двата комина паднаха. За капак заваля и дъжд, който допълнително ни потиска и натъжава“, разказва през сълзи местна жена. 

Гредоредната къща на тази жена е станала необитаема след жестокия трус

  Тя твърди, че не е мигнала цяла нощ, а кошмарът й ста­нал пълен, когато дъщеря й колабирала в ръцете. Мо­мичето имало ниско кръвно и не издържало – свлякло се на пода безжизнено. Наложило да търсят меди­цинско лице, което да окаже първа помощ, но мисията била доста трудна, като се има предвид, че земята не спирала да се люлее. Добре, че се намерила оправна съ­седка, която лиснала чаша с вода на лицето на момичето и то се свестило.

 Докато обяснява патилата си, комшийка се намесва в разговора ни, за да обясни, че чашите й са станали на сол, но това било най-мал­ката беля.

 „Клатеше се цялата стая, предмети, картини падаха. Сега някои викат, че се бил активирал някакъв стар витошки разлом – може и така да е, но може и да не е. Ние това не знаем. Яд ни е, че никой не ни предупреди за бедствието. Телевизиите не реагираха навреме. Единствено „Хоризонт“ каза, че има земетресение с маг­нитуд между 5 и 6 по скалата на Рихтер. Много по-късно Нова телевизия съобщи, че в сряда следобед ни очакват още земетресения, които щели да са по-слаби. Ха да ги питам, те от къде знаят. И без друго сме се панирали

 Мъжете в къщата изпад­наха в паника. С една ръка съм държала внучето, а с другата съпруга си на прага на къщата ни. С цялата си душа се моля на Бог да ни пощади“.

Рударчанин едва сдържа сълзите си, след като домът му е тотално олющен и напукан

  Жената признава, че се страхува да нощува в дома си. За вечерта след ужаса семейството й е изработило специална програма, която предвижда нощувка в кола­та на двора или под навес, скован до едно дърво. От сутринта е приготвила оде­яла, топли дрехи, сандвичи, кафе, вода и лекарства. Компания ще им правят техни съседи. Мъжете са напълнили стограмови шишенца с ракия, защото с „допинг“ в ръка природното бедствие на било толкова страшно

Многострадалката се тюхка, че не е сънувала сън, който да я предупреди за наближаващото зло. Не обърнала внимание и на кучетата, които виели като вълци и гледали към Витоша. Движели се като полудели из двора и отказвали да се хранят. Козите и прасетата пазели гробна тишина – звук не издали, че наближава земетресение и странно се въртели в кръг. Кокошките пък престанали да снасят яйца, но никой не обърнал внимание на промяната в поведението на животин­четата.

 „Зян съм с кръвното и въобще не зная как ще спя. Имотът ми е разбит. По три сантиметра пукнатини зеят на таванския етаж. Плочките в кухнята и банята ми се изкъртени. Една от вратите на къщата не може да се отваря, защото касата е изкривена. Ще трябва да викам майстор, да му се плаща. Новата ни дограма и тя сдаде багажа – не може да се отваря. Така че как да спя… Ще будувам и ще пазя другите. Само дано не ми стане лошо. Час преди труса взех хапче за сън и тъкмо съм се унесъл, когато бях събуден от буботене и трещене. Страшничко си беше.

Този дядо е живата легенда на Рударци и знае от "А" до "Я" историята на селото

  Последното земетресе­ние в нашия район беше някъде през 1973-1974 година. Тогава обаче беше по-слабо. Но какво да пра­вим – съдбата ни е такава. Живеем в полите на Витоша и всички знаят, че прочутите и красиви витошки морени са резултат от вулканична дейност. А казват мъдреци­те, че където е текло, пак ще тече. Сиреч, където е имало лава, ще избухне нов огън и ще изпепели всичко живо. Срещу природата няма как да се борим“, разказва дядо, който е дошъл да си наточи вода за пиене от чешмата на площада.

 Той е живата легенда на Рударци и знае всичко за миналото на селото. Щаст­лив е, че през далечната 1967-а от махала на съсед­ното Кладница, Рударци се е превърнало в самос­тоятелно село. При това доста красиво, с работливи и заможни хора. И нещастен, че традиционният събор, обявен за 27 май – неделя се отлага по заповед на кмета. През идните дни хората ще трябва да се погрижат за покривите на къщите си, ако не искат дъждът да досъсипе имотите им. А и на повечето рударчани не им е до веселба, защото всеки момент очакват нов трус.

 „Вижте какво стана в Ита­лия, уж имаше затихващи трусове, а после така ги разлюля, че жертви дадоха.

Къщите в селото останаха без комини, но местните бързо се заеха с възстановяването на разрушеното

  Природата не търпи празни пространства. В Рударци някога се добивала руда и от там дошло името му. Вероятно сега земята се е разместила, за да запълни галериите.

 Едва ли случайно тук е бил епицентърът на земетресението – всичко се връща. Древните рударчани са дълбаели недрата на земята, сега тя си връща. Поне ни напомни, че има една сила над всички. Същото важи и за Перник. Мините някога хранеха почти целия град. Копаеше се денонощно, на смени. Днес се оплакваме, че нито един комин не е останал в областния град и селата. Мислехме си, че като сме заобиколени с планини, природните бедствия ще ни подминават, обаче не се оказахме прави. Явно нещо сбъркахме в отношението си към природата. Говорихме си с жената, че вулканът Витоша, който преди 70-80 милиона години е застинал и образувал прекрасната ни планина Витоша, може да ни направи изненада и огнената лава да залее близките градове и села. Не изключвам възможността да станем Везувий на Бал­каните“, споделя притеснен господин, дошъл от Перник да нагледа вилата си в Рударци.

 В отчаянието си част от местните жители са изпад­нали в шок и истерия. Някои постоянно плачат, други отказват да се хранят, трети посягат към алкохола за да намерят спокой­ствие поне за няколко часа. Телевизорите и радиата на повечето семейства са изнесени в дворовете. Целта е при евентуален нов земе­тръс местните да научават новините първи.

 „Повечето рударчани се движат напосоки. Гледат да не са си вкъщи и от нерви хо­дят по улиците. Часове след труса станаха няколко леки катастрофи. Просто хората не знаят какво правят и на къде отиват. На различните човеци земетресението повлия различно – някои се презапасяват с хляб и сухари, други с вода. Стра­хуват се, че може да спре токът. Старите разказват, че при едно земетресение в Кнежа изчезнала водата – скрила се обратно в земните недра, откъдето е бликнала. Минало бая време, докато се появила отново. Притеснени са, че това явление може да стигне и до Рударци – епицентърът на най-силното земетресение през послед­ните 100 години у нас“, обобщава ситуацията млад продавач.

Жената чудо Мая Попова: Посланието на земята към нас е да бъдем добри

Мая Попова

  Точно преди две години свръхсензорната дама Мая Попова направи по­тресаващи предсказания за апокалипсиса в Перник. В специално интервю тя сподели, че се обаждат онези специални местенца от тялото й, които отговарят за земетресе­нията на територията на България. И още, че интуицията й подсказва, как фаталното люлеене ще премине като на филмова лента за нашенци.

 Мая разчиташе предимно на своите пророчески сънища, които се сбъдват на 80%. Беше сънувала земетресение на киломе­три от столицата и съвсем правилно уловила, че то ще бъде броени месеци след Нова година. Коя точно Нова година – не бе й подсказано от Космоса, за да не всява паника и ис­терия сред гражданите. Ус­ловно бе решила, че може да бъде 2011 или 2012, за която майте вещаят пълен крах на човечеството.

 „Сънувала съм какви ли не неща. Разрушения, дори бомбени атентати. Един и същи сън по някол­ко пъти. Той ще се сбъдне след Нова година. Ще е на около 30 километра от София, в посока Перник. Ще бъде малко над 4 по Рихтер, нека да кажа така, че да не плаша хората. Няма страшно за тях, но пани­ката е лош съветник, да не кажа никакъв. Все пак това е поредният ми сън. Видях разлюляването като на филмова лента. Често сънувам средиземноморския сеизмичен кръг. Движението на земните плочи под морето. Виждам ги като малки точици. Иначе не съм екстрасенс и нямам ясновидска дарба. Нека хората не ме бъркат. Не съм гледачка. През 2012 ще има природна революция, а не край на света. Ще се наложи да създадем алтернативни източници на енергия, ще се появят нови индустрии. Човек е подобие на Бог. Та ние сме развили само 4% от мозъка си, и то не всички индивиди са стиг­нали този малък процент. Земята е живо нещо. Тя ще продължи да се движи, да се развива. Просто ние трябва да станем добри“, каза тогава Попова.

 В деня на ужася­ващия трус извест­ната с дарбата си на сеизмоложка жена се чувствала силно отпаднала. Не жела­ела да комуникира c никого и изклю­чила телефоните си от любопитните досадници, които се (скъсвали да я питат ще има ли трус от 7 по Рихтер в София, както се говори. Само пред най-близките си споделила, че няма нищо странно.

Къщата на Ани Салич – невредима

Баровската къща на Ани Салич отстана непокътната от земетресението

  Баровският дом на звез­дата от Би Ти Ви Ани Салич е сред малкото постройки, останали невредими от силния трус. Бялата спрет­ната къща е разположена в просторен двор, ограден с двуметрова дървена ограда. Нейният комин не е паднал и очевидно на Ани няма да й се налага да прави ремонти, видя наш репортер.

 В ужасната нощ на зе­метресението Ани била с децата и съпруга си Бранко у дома. Всички членове на известната фамилия усети­ли леко разлюляване, но не се притеснили, защото сградата било перфектно обезопасена и построена в едное­тажен амери­кански стил.

 Двете кучета на новинарката не предусетили раздвижването на земните маси и се радвали цял ден на безграничната любов, на своите стопани.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *