Античен компютър „Астролаб“ – открит в останки от елински кораб! Виж тук:

Основната част от древната машина отпред и отзад (вляво)

През 1900 година, близо до остров Антикитера, гмуркачи, които търсели антики за археологическия музей, попадат на отломките на античен гръцки кораб. Между внушителното количество статуи и други антики, те намират части от странен механизъм с корозирали бронзови плочи, покрити с плътен слой варовиков налеп.

Специалистите, въодушевени от множеството намерени предмети, пренебрегват невзрачните плочи и ги оставят в хранилището на музея. Две години по-късно, археологът Валериос Стаис преглежда наличността на склада и забелязва изоставените плаки. След като отстранява варовика, той

Компютърна реконструкция на целия механизъм

установява наличието на зъбчати колела, свързани с остатъци от своеобразен механизъм. Впечатлен от забравената находка, Стаис я показва на колегите си. Някои от тях са убедени, че това са части от астролаб – уред, с който древните народи измервали височината на небесните тела над хоризонта. Други са на мнение, че това е значително по-съвременен предмет, който е попаднал случчайно сред отломките. Те смятат, че той е изпуснат от разсеян моряк много столетия след потъването на античния кораб. На фона на другите интересни открития в началото на миналия век, учените губят интерес и дебатите им постепенно затихват.

Уредът е архивиран като „астролаб“ и отново потъва в забвение в мазето на музея. Едва през 1958 година английският учен доктор Дерек де Сола Прайс, който е виден ерудит в много области, най-вече в тази на експерименталната физика, го изважда отново на бял свят. Съвсем случайно той попада на записките на Стаис, в които археологът описва бронзовите плочи. Прайс заминава за Гърция и започва задълбочено изследване на пренебрегнатата находка. Съвременните по онова време технологии му помагат да направи две основни неща – да разбере приблизителната възраст на антиката и да възстанови външния й вид. Оказва се, че уредът датира от около 80 години преди Христа. Електролитната дезоксикация – метод, които заменя окислените части с оригинални метали, реконструира апарата. Резултатите изненадват дори и доктор Прайс. Възстановеният уред представлява кутия с дебелина 20 сантиметра. От външната страна са закрепени 5 циферблата.

Предните три се движат самостоятелно. Останалите са съставени от множество подвижни кръгове и се намират в задната част на кутията. Върху всички плоскости има астрономически знаци, а самата кутия е покрита с антични надписи и астрономически календар. Във вътрешността на кутията се намира задвижващ механизъм, който е съставен от диференциал, зъбчати колела, подвижни стрелки, оси и валяци. Известният физик, както и всички негови колеги, са категорични, че такъв сложен уред е бил създаден от човечеството едва през XIV век.

През 1959 година доктор Дерек де Сола публикува статия в специализираното списание Scientific American със заглавие „Античният компютър на древните гърци“. Той описва машината като невероятен механизъм, създаден с прецизност, възможна само с помощта на съвременните технологии на XX век. Въпреки че официално е обявен за астрономически часовник, уредът е много по-сложен комплициран. Той е не само прецизен уред за проучването на разположението на планетите и космическите цикли. Даже и днес учените не могат да установят пълния му капацитет и начина, по който е бил създаден в антични условия.

Как и от кого е бил създаден часовникът от Антикитера остава загадка. Каква точно е била функцията му – също. Бил ли е той подарък от висшите сили на Олимп или е просто продукт на гений, който просто се е родил хилядолетия преди подходящото време. Все още нито един от учените не може да отговори адекватно. Единствено писателят фантаст Артър Кларк дава адекватно обяснение. В едно свое интервю той казва: „Ако проницателността на гърците от Антикитера е имала технически еквивалент, то индустриалната революция щеше да започне хиляда години преди Христофор Колумб“.

ВИЖ ВИДЕОТО:

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Античен компютър „Астролаб“ – открит в останки от елински кораб! Виж тук:"

  1. Анонимен   17.05.2017 at 11:43

    Доста глупости са написани по-горе. Първо, коръбът е римски и е бил натоварен с луксозни стоки, изделия и скъпоценности и е пътувал най-вероятно за Италия, сигурно за Рим. Това е било вероятно нещо като военна плячка от токущо присъединената към Римската република Западна Мала азия…Още много неща предстоят да се проучат за механизма. Тук не е загадъчна теоретичната основа, знае се, че древните елини от т. нар. Елинистичен свят са имали необходимите знания. Загадъчна е ТЕХНОЛОГИЯТА! Такива механизми започват да се изработват в Европа едва към 14 ВЕК.

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *