Австрийският снежен курорт Лех събира световния хайлайф

Австрийският курорт Лех

  Австрийските курорти Лех и Цюрс са много специални места. Тук идват само дами и господа, които летят с личните си самолети. Те притежават и всички модели на „Бентли“ и „Ягуар“. Мнозина от тях са кралски особи. Понякога това елитно общество се смесва тук и с по-обикновени туристи, които предпочитат да ползват бизнес класата в самолетите и се возят на „нормални“ Х5 и Z4. Лех и Цюрс са безспорно най-известните и елитни австрийски снежни курорти.

Те се намират в провинция Форарлберг и са на няколко километра един от друг. Свързани са както чрез пътища, така и чрез система от лифтове. Пистите им са разположени в планината Арлберг и определено привличат предимно известни и заможни личности.

Лех е бил любимо място и на покойната принцеса Даяна. Той наистина носи изключително романтична атмосфера, а ски пистите му са предназначени за хора, които искат преди всичко да се забавляват, а не да демонстрират висше майсторство в карането на ски. Изключителният лукс на Лех и Цюрс се проявява не чак толкова в шикозната огърлица на пет-звездните хотели, а най-вече в разумно ограничения достъп до пистите и лифтовете. През всеки зимен сезон дневните продажби се ограничават до четиринадесет хиляди и приоритетът да купят ски карти имат, разбира се, гостите на местните хотели. Пистите се обслужват от 85 лифта с капацитет да транспортират 123 600 туристи на час. Седем от тях са оборудвани със седалки, които се подгряват. Лех се намира на плато с височина на 1444-1717 м надморска височина, край изворите на едноименна река. Курортът изненадва гостите си със своята 700-годишна история, потапя ги в уюта на красивата австрийската природа. Хотелите се вписват, хармонично в нея, като фасадите им са с неизменния класически алпийски стил.

Архитектурният облик на комплекса е определено консервативен. Първото впечатление е, че сякаш тук всичко е замръзнало така, както изглежда на картичките отпреди 100 години. Тази оригинална старинна среда обаче се оказва предпочитаното място за почивка на английската аристокрация. През 2004 г. Лех спечелва напълно заслужено титлата „Най-красивото село в Европа“.

Освен отличните условия за практикуването на традиционните ски, регионът около Лех и Цюрс предоставя и великолепни възможности за сноубордистите. За деца и начинаещи сноубордисти е подходящ един от сноупарковете.

Пистите за ски бягане на Цюрс и Лех са с дължина общо около 21 км, като са създадени и пътеки даващи възножност за зимни преходи.

Други възможности за забавление са разходка с шейна, теглена от коне, преходи със снегоходки, разбира се, тенис и скуош.

Цюрс е отдалечен от Лех на не повече от километър. Тук има само 17 хотела. Курортът е раят на любителите на алпийското каране в дълбок необработен сняг. Не е изненада, че Лех и Цюрс принадлежат към асоциация Best of the Alps, която включва дванадесетте най-добри и известни зимни и летни курорти в Алпите. Въпреки репутацията си на ски курорти Лех и Цюрс привличат гости и през лятото заради изключителната си красота и комфорт.

 

Танци със ски обувки

Ако решите да отидете със самолет, е важно да знаете, че Лех е отдалечен на 200 км от аерогарата в Цюрих, на 120 км от Инсбрук и на 280 км от Мюнхен. Вечер, след като цял ден са карали ски, весели компании на различна възраст огласят със смешки и закачки хотелите Burg и Sonnenburg. B Tannbergerhof основното забавление са танците със ски обувки на терасата. Вечерта можете да послушате и джаз в нощния клуб Fux. Неговата авангардна архитектура се откроява сред консервативния Лех. Популярни диско барове има в хотел Krone, препоръчва се и шотландският клуб в хотел Arlberg. Най-младите се събират в CIA-Stube.

 

Лифтът е от 1937 г.

Курортите Лех и Цюрс са свързани с лифтове. Най-старият е построен през 1937 г. и е един от първите в Австрия.

В началото на миналия век в Цюрс е открито и едно от най-известните ски училища. То се радва на голяма клиентела.

 

Хотел на три века

Най-старият хотел в курорта е Die Krone Von Lech Romantik. Той е открит през 1741, още преди да е изградена първата ски писта. Въпреки това в него още тогава е имало инструктор по ски алпийски дисциплини. Хотелът предлага и днес комфортни стаи с уютни интериори в алпийски стил и удобни дървени мебели.

Стаите са оборудвани със съвременна техника. Хотелът предлага специални програми за обучение в зимни спортове, провеждани от опитни инструктори. Децата могат да бъдат оставени на грижите на медицински сестри и гледачки.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *