Защо зехтинът ни помага за отслабването

zehtin-otslabvane

Вкусът на зехтина не може да се сравнява с този на другите мазнини. Освен това е супер здравословен. Как можем да кажем, че нещо, което съдържа 900 калории в 100 грама помага да отслабваме? Това се дължи на качеството, което не притежава никоя друга мазнина, освен зехтина: увеличава усещането за ситост. Това не означава, че трябва да увеличим консумацията си на мазнини, за да отслабнем, а да ги заместим със зехтин.

Когато говорим за отслабване, мазнините имат лоша слава. Известно е, че трябва да се избягват и това има своето обяснение: съдържат два пъти повече калории от въглехидратите и протеините. Но тук има и нещо, което трябва да се има предвид, а именно свойството да засища.

Тук се появява изненадата от зехтина. Въпреки че като енергийна стойност не се отличава от другите мазнини, засища много повече от тях. Освен че е много здравословен (предпазва от сърдечно- съдови заболявания), помага за отслабването, именно заради засищащото си свойство.

„ТОП СИЛУЕТ СЛИМ“ – ЗА БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

zehtin-1

Първото доказателство се открива преди пет години. Изследване, добило популярност чрез научно списание, разкрива, че свойството на зехтина да засища се дължи на високите нива на олеинова киселина, която се превръща в хормон, който контролира апетита: олеоилетаноламид.

По- нови изследвания, проведени в Мюнхен и Виена, сравняват зехтина и други популярни вида мазнини: масло, маргарин, зехтин и олио от рапица. Показателите, по които ги изследват са степен на засищане и увеличаване на теглото.

Хората, които консумирали зехтин, получили най- добри резултати. Кръвта им съдържала най- високи нива серотонин, хормон свързан със ситостта. Освен това, никой не напълнял през месеца, в който се провеждало изследването. Учените стигнали до извода, че причината е в аромата.

При друго изследване установили, че при мириса на зехтин, хората консумират с близо 200 калории по- малко. И отново имали повече серотонин в кръвта.

Разбира се, не можем да гледаме на зехтина като на магическо решение с излишните килограми. Но със сигурност можем да го включим в диетата си за отслабване.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *