Защо имаме есенен косопад? Как да се справим с него?

esenen-kosopad

С настъпването на есента подготвяме гардероба си за новия сезон, като вадим по- дебели дрехи. Освен за облеклото си обаче, трябва да подготвим и косата за промените. Както дърветата губят листата си през есента, така и човек губи значителна част от косата си.

Защо се случва? През есента намаляват слънчевите часове, което се отразява негативно на производството на хормони на епифизата, особено на нивата на мелатонин, което води до по- висока загуба на коса. Обикновено губим до 100 косъма дневно. Но през трите есенни месеца това количество се удвоява, дори утроява. Есенния косопад обхваща периода от 21 септември до 21 декември.

Ако косопадът не е прекалено обилен, да намирате цели кичури по възглавницата си, например, няма от какво да се притеснявате. Може обаче да направите много неща, които да направят косата ви по- силна. Ако в края на есенния сезон косата ви все още пада доста, обърнете се към лекар.

„ЕФЕКТ- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

kosa-esen

1. Облекчете вредите от лятото. Ако сте се пекли на слънце, къпали сте се в морето или в басейна, вероятно косата ви е без блясък, с цъфнали връхчета, изгоряла. Първата стъпка е да я хидратирате чрез маска за интензивно възстановяване. Правете я веднъж или два пъти седмично. Намалете употребата на сешоар и преса. Ако косата ви е много нацъфтяла, подстрижете се.

2. Хранете се здравословно. По- малкото слънчеви часове през есента изискват приема на храни, богати на витамин Д. При излагане на слънце тялото произвежда витамин Д, който се съдържа също и в рибата, яйцата, пълнозърнестите храни, прясното мляко, киселото мляко. Именно киселото мляко съдържа едни от най- добрите протеини, които са полезни за косата. Внимавайте с диетите за отслабване с малко въглехидрати, недостига им може да направи косата по- слаба и да причини косопад.

3. Избягвайте стреса. Всички сме чували, че от нерви и стрес можем да оплешивеем. Ситуация на внезапен и силен стрес може да причини силен косопад. Ако косата ви пада на кичури, когато се къпете, трябва да откриете начин на се справите със стресовите ситуации.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *