Защо хората се страхуват от любовта?

Винаги е имало и ще има потресаващи истории за изгубената любов. Всички ние сме ставали свидетели на подобни драми, а много от нас са изпитали мъката в собственото си сърце. Това поставя въпроса „Защо взаимоотношенията се провалят”, а отговорът и досега не е намерен. Истината е, че мнозина се страхуват от любовта и когато усетят, че се привързват към партньора си, просто му показват вратата.

любов

Ето четири основни причини, поради които хората се страхуват да бъдат влюбени:

Истинската любов ни прави уязвими. Новата връзка е една неизследвана територия, а 97% от хората изпитват подсъзнателен, естествен страх от непознатото. Да отдадеш сърцето си на някой е нещо прекрасно, но в същото време е равнозначно на приемането на реален риск. Когато се доверяваме на друго лице може да допуснем грешка и впоследствие да бъдем сериозно наранени. В такава ситуация инстинктът за самосъхранение се чувства изправен пред огромна трудност и често мозъкът взема решение просто да я заобиколим.

Новата любов припомня за минала болка. Когато навлизаме в нова връзка, рядко сме наясно какво точно поражда любовта. В съзнанието изникват спомените за минали болки, които започват от детските години (помните ли как плакахте, когато видяхте татко да целува мама) и се стигне до драматичната раздяла с последния партньор. Старите отрицателни спомени могат да ни накарат да се притесняваме и да ни попречат да отворим сърцето си за нова любов. „Любовта винаги е свързана с болка”, категорични са психолози.

Любовта отнема част от нашата идентичност. Много от нас се борят с напиращите чувства, защото се страхуват, че ще бъдат обезличени от своя по – атрактивен и отворен към света партньор. Жестокият вътрешен глас действа върху психиката ни като строг треньор, който ни казва, че ако се влюбим никога повече няма да изпитаме щастие. Този треньор е роден в съзнанието ни още по време на болезнените детски преживявания и разочарования.

Вече като възрастни, трудно осъзнаваме, че подобни чувства ни пречат да бъдем щастливи, защото ни карат да заемаме отбранителна позиция спрямо човека, който ни обича истински.

С радостта идва и болката. Всеки път когато изпитваме неподправена радост и се чувстваме емоционално щастливи, скоро след това е нормално да очакваме и малко по – голямо количество тъга. Много от нас се плашат от чувството на щастие, защото знаят, че след него ще последва малко или много болка. А когато става въпрос за влюбване, просто се колебаем да се хвърлим в огъня заради страха от новата болка, която рано или късно любовта ни ще събуди в нас.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *