the Big Boss или как да всееш РЕСПЕКТ в подчинените

Пет неща, които големият шеф не трябва да прави ни-ко-га

как се става началник

Не всеки човек е роден за началник. Да командват на едни им се отдава изключително лесно, а други редовно стават за посмешище в очите на подчинените си. Историята познава много случаи, при които разните му там директори са били наричани с подходящи за вида и поведението им имена като „Малкия Мук” или „Алф”.

Предлагаме на вашето внимание няколко съвета, които ще ви научат на някои основни правила в човешките взаимоотношения, а за шефовете биха могли да бъдат особено полезни.

Не правете обещания, които не можете да изпълните

Защо ли американските психолози дават пример какво НЕ трябва да правиш с политиците и в частност президента Барак Обама (а какво ли биха казали, ако дойдат в България)? По време на подготовката за радикална промяна в здравеопазването на САЩ, Барак много пъти заявява (направо тръби), че реформата ще подобри системата и ще донесе облекчение на хората. Накрая обаче идеята се оказва пълен провал и като следствие рейтингът му рязко спада.

Без фамилиарничене с подчинените

Ако си мислите, че ще се издигнете в очите на колектива като ги напивате два пъти месечно в кръчмата до фабриката, жестоко се лъжете. Да, пред вас някои ще раболепничат, но зад гърба ви със сигурност ще се присмиват. Още по – лошо е, ако посегнете на някоя от колежките. Старите хора са казали една много умна приказка: където си вадиш хляба, не си вади **** ******. Има дузини изпълнителни директори, които са били уволнявани заради забежки по секретарката.

Не прикривайте неетичното поведение на членове от колектива

Една от най – големите грешки на мениджърите, която е особено актуална в България, е да прикриват големите гафове на някои от подчинените си (заради симпатия или приятелство). От човешка гледна точка това е разбираемо, но всичко рано или късно се разбира, колектива се демотивира и се пораждат купища неприятности.

Никога не коментирайте външния вид на хората

Ако допуснете грешката да се подигравате на някой служител заради външния му вид, жестоко ще съжалявате. Защото – първо на първо никой не е виновен затова как изглежда, а ако се облича странно можете просто да си поговорите на четири очи. Историята показва много случаи, при които са фалирали цели предприятия именно заради склонността на началниците им да се присмиват и да обиждат.

Парите не са всичко

Добрият мениджър знае, че парите не са всичко на този свят. Дали ще поощрите някого с бонус или не е едно на ръка, но не си мислете, че ще го накарате да работи с по – голяма премия. Да, хубаво е да се дават поощрителни на служителите, но след като са ги заслужили, а не преди това. Намерете начин да ги мотивирате за покоряване на нови предизвикателства и чак след това подпишете чека.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *