Спортът – нещо повече от средство за красиво тяло

Не винаги спортът и тренировките са забавни – често ни става скучно и монотонно. Често след работа сме толкова изморени, че нямаме никакво желание да се движим. Освен това, тренировката също ни изморява, а знаем, че никога няма да изваем тяло като на манекенките. Ако споделяте тази гледна точка, никога няма да включите спортът в ежедневието си.

sport-psihologiya

Без движението трудно можем да свалим излишните килограми и да изваем фигурата си. Спортът се отразява като цяло на външността ни – не е само тялото, а кожата, лицето.

„ДИЕТИН- КОМПЛЕКТ“ – ТОП ПРОДУКТ ЗА ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

Освен външното изражение на ползите от спорта обаче, има много повече психологически ползи.

ПСИХОЛОГИЧЕСКИ ПОЛЗИ ОТ СПОРТА
Знаем колко калории сме изразходили, колко кислород сме поели и как работят мускулите ни след един час във фитнеса. Но дали наистина си даваме сметка за начина, по който спортът се отразява на психиката и нервите ни.

Когато тренирате вие се намирате в отлично психологическо здраве, което ви позволява да сте доволни от успехите си и от живота си, не сте тревожни или често депресирани. Можете да се борите с ежедневния стрес и излъчвате високо самочувствие.

ДЕПРЕСИЯ
Сигурно сте забелязали, че обикновеното чувство на отегчения изчезва по време и след тренировка. Депресията е sport-psihikaсвързана с емоционалното състояние, което се характеризира с тъга и летаргия. Може да променя нивата си, например да се чувствате без никаква мотивация, да сте отчаяни или да имате суицидни мисли.

Но може ли спортът да ни помогне? Абсолютно да. Колкото по- тежка е депресията, толкова повече трябва да спортувате. Хора в подобна ситуация трябва да комбинират психотерапията с интензивни тренировки.

Има ли по- добри форми на трениране? Не. Критичният фактор е времето. Ако тренирате редовно, ползите ще са най- големи.

ТРЕВОЖНОСТ
Човек може моментно да е тревожен или често да изпитва тревожни чувства. Тревожността обикновено се представя чрез чувство на напрежение. Най- много се препоръчват аеробния тип тренировки. В случаи да остра или критична тревожност е необходима професионална намеса.

Имайте предвид, че въпреки че спортът намалява като цяло тревожността, не всички тревожни чувства изчезват.
Спортът ни носи спокойствие, намалява тревожността, премахва или контролира компулсивното поведение и пристрастености.

Спортът помага за освобождаването на позитивни химически вещества в кръвта, като допамин, който веднага ни дава чувство на облекчение и така спираме с компулсивното поведение.

САМОЧУВСТВИЕ
Хората, които тренират редовно, обикновено имат по- високо самочувствие, отколкото тези, които водят застоял начин на живот.

РЕАКЦИЯ НА СТРЕСА
Само по себе си стресът не е проблем и сме свикнали с него, но зависи от това колко често ни се случва, колко интензивно и как реагираме. Изберете си такъв спорт, който намалява нивата на физически и умствен стрес.

КОГНИТИВНАТА ФУНКЦИЯ
Според много изследвания, спортът подобрява паметта и помага за развитието на интелигентността. Умът става по- бърз, реагирате по- адекватно в напрегнати ситуации.

ПОЗИТИВНО НАСТРОЕНИЕ И ЕНЕРГИЯ
Хората, които тренират редовно, са по- спокойни, щастливи, доволни или се забавляват по- лесно.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *