Полезни ли са упражненията за разтягане?

Разберете дали стречинга увеличава силата и мускулната маса

стречинг

Много изследвания са показали, че упражненията за разтягане могат да увеличат неколкократно възможностите на трениращите. Поради тази причина повечето специалисти препоръчват стречинга при всякакви случаи, независимо дали ще правите кардио или тренировка с щанги.

„Много университетски преподаватели твърдят, че мускулната тъкан е като калъфка за възглавница. Ако калъфката е стегната, възглавницата така и няма да може да се разпростре по целия си размер. Тоест, стречингът спомага за разширяване на мускулната обвивка и позволява на съединителната тъкан да се разшири, което от своя страна осигурява невероятна възможност за по – голям растеж”, казват треньори от Сан Диего, Калифорния.

Наскоро група изследователи проведоха експеримент, чиято цел бе да докаже или отрече полезността на упражненията за разтягане. Участваха тридесет души, които на случаен принцип бяха разпределени в три отделни групи за:

  • Статичен стречинг преди тренировка за сила
  • Статичен стречинг преди каквато и да било тренировка
  • Група без упражнения за разтягане преди или след тренировка

Важно е да се уточни, че преди началото на експеримента, всички участници преминаха тест, който установи настоящото им ниво на мускулно развитие и сила.

Големият удар

При изваждане на резултатите от експеримента, учените изпаднаха в истински шок. Оказа се, че групата без стречинг – упражнения е постигнала най – добри резултати! Тези, които загрявали с разтягане преди тренировка се показали изключително по – слаби и се държали добре само по време на някои упражнения.

Изненадващото заключение от експертизата е, че разтягането не помага ефективно за увеличаване на мускулната сила. Така че, въпреки всичко учено в продължение на години, стречингът не е най – доброто нещо преди или по време на тренировка. Ако искате да го правите, нека това да стане накрая, дори след кардиото.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *