Напълняваме от стрес: как да го избегнем

stres-iadene

Стресът е враг не само на здравето ни, но и на теглото ни. Можем да напълнеем, без изобщо да си дадем сметка.

Много хора използват храната, като отдушник за ежедневния стрес. Обикновено се нарича „ядене от нерви“. Лошото е, че налитаме на най- калоричните храни. Оставяме се да се водим от импулса, като забравяме за качеството и количеството, чувстваме се фрустрирани и виновни.

1. Разграничаване на типа глад. Имаме физически и емоционален глад. Ако се чудите дали наистина сте гладни, задайте си въпроса: Искам ли да изям една ябълка? Негативните емоции, също недоспиването и стресът влияят върху апетита ни и ни карат да се храним от нерви.
2. Храни, които ни отпускат. Храните, богати на триптофан, например бананите, увеличават производството на серотонин, който подобрява настроението ни. Други храни богати на триптофан са тиквените семки, какаото, орехите, прясното мляко, пълнозърнестите храни. Те са също богати на магнезий и витамин В.
3. Правете упражнения. Те са най- добрият съюзник на тялото ви и емоционалното ви здраве. Свикнете да правите упражнения всеки ден.
4. Хранете се по 5 пъти на ден. Пропускането на хранения или нередовното хранене дебалансират организма ни. Тялото ни действа като часовник по отношение на приема на храна. Ако се храните неправилно и без график, не можете да контролирате апетита си.
5. Възстановете хобитата си. Сигурно има някое занимание, което много ви харесва, но сте го занемарили поради липса на време. Нещо ново ще активира мозъка ви и ще облекчи стреса.

„ТОП СИЛУЕТ СЛИМ“ – ЗА БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

napalnyavane-hora
6. Открийте причината за стреса. Преди да погълнете нещо калорично, бройте до 10 и помислете каква е причината да го изядете. Ако наистина причината е, че сте гладни, изберете нещо здравословно.
7. Преяждането не е решение. Преяждането може да се превърне в навик. Преди да пристъпим към храната, за да облекчим стреса, помислете дали наистина това е решението, което ще ви успокои и каква е ползата от калоричната храна.
8. Вечеряйте по- рано. Обикновено започваме да се тъпчем от нерви вечерта или през нощта, когато умората се е натрупала. Затова, вечеряйте по- рано и после излезте на разходка или си вземете релаксиращ душ преди сън.
9. Разсейте ума си. Често се тъпчем от скука. Ако имате желание да отворите хладилника, разсейте се с четене, подредете къщата или излезте на разходка.
10. Закуската е много важна. Това е едно от най- важните хранения през деня. То ни осигурява енергия, за да събудим организма и да започнем да изгаряме калории.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *