Колко червено месо можем да ядем?

meso-2

Вегетарианството става все по- модерно, но пък и много хора си остават в другата крайност: да ядат редовно месо. Това обаче трябва да е в някакви рамки, да е умерено. Нека разгледаме какво ни съветват експертите по хранене:

Червеното месо не е нито „лошо“, нито „добро“. Това е още един хранителен продукт и като всички останали трябва да се приема разумно и умерено. Може ли да се живее без месо? Трябва ли да се живее без месо? Не е задължително.

Нека прегледаме отново хранителните му качества. Червеното месо е богато на качествени протеини , най- вече е отличен източник на желязо, който предпазва и контролира анемията. Също така ни осигурява калий, фосфор, цинк и витамини от В комплекс. Освен това засища много, поддържа храносмилателната система заета за дълго време.

Въпреки че червеното месо е полезно за здравето ни, ако прекаляваме с количествата може да доведе до някои рискове за здравето ни. Кога прекомерната консумация може да засегне здравето ни? Когато се яде два- три пъти повече от препоръчителното, при това тлъсто месо, може да се появят усложнения. Важен е и начинът, по който се приготвя.

meso-hrana

Другата крайност: вегетарианската мода

Обикновено чуваме следното от вегетарианците: Може да се живее без месо. Природата ни осигурява достатъчно от необходимите вещества, като протеини, желязо, калций, В6 и В12. Много от диетите анти- ейджинг се базират на вегетарианството, а известни олимпийски атлети ги следват през проблем.

При нормални условия никоя храна не е абсолютно наложителна, казват експертите по хранене. Трябва да знаят кои са основните хранителни вещества, които ни доставят. Ако решим да изключим някое, трябва да знаем как да ги заместим с подходящата хранителна добавка.

Червеното месо може да се замести с бяло: пилешко, заешко, пуешко или риба. Може да го заместим също с яйца или бобови култури, млечни продукти или ядки.

Точната порция

Препоръчително е да се яде червено месо 2- 3 пъти седмично. Препоръчителната порция е 100- 200 грама. Важно е да избираме месо, което да не е тлъсто.

Всички видове месо имат близка хранителна стойност. Ето как можете да редувате месото:

– Червено месо: 2- 3 пъти седмично
– Пилешко без кожа: 2 пъти седмично
– Риба и морски дарове: 3 пъти седмично

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *