Как да се храним при диабет

Glucometer

Храненето играе важна роля не само за превенцията, но и за контрола на диабета. Какво можем да ядем и какво да избягваме?

Много е важно да се научим да се храним така, че да не вдигаме кръвната захар, когато нивата на глюкозата са анормални. Ето някои полезни съвети за диабетиците и всички, които искат да се предпазят от болестта.

Половината хора, които имат диабет, обикновено не го знаят. Диабет тип 2 е най- често срещаният при възрастните. Превенцията и ранното откриване са фундаментални за по- добрия контрол, най- вече при хората, които са в риск от заболяването (наследственост, проблеми с наднорменото тегло, пушене или заседнал начин на живот).

На кои признаци да обърнем внимание? Не винаги са очевидни или не им обръщаме подобаващо внимание, но има определени знаци, които може да означават, че имаме диабет: умора без видима причина, повишен апетит, замъглено зрение, постоянна жажда, падане на ноктите, киселини в стомаха, лош дъх и др.

diabet

Ако сте вече диагностицирани с диабет, в наши ръце е контролът на болестта, като трябва да следваме тези съвети:

– Диета с малко мазнини и повече зеленчуци и плодове
– Сваляне на наднорменото тегло
– Правене на упражнения по 30 минути на ден – разходките са много ефективни

Как да намалим захарта?

Нивата на захарта се казват или падат в зависимост от храната, която сме приели. Ефективен метод за сваляне на кръвната захар е спортът. Когато тялото е в покой, мускулите се нуждаят от инсулин, за да усвоят глюкозата от кръвта. Сънят също е важен за намаляване на риска от диабет. Изследване показва, че хората, които спят по- малко от 6 часа увеличават с 15% вероятността да развият диабет.

Храни, които повишават захарта

Какво да ядем и какво да отбягваме? Храните, които трябва да отбягваме, са: захар, мед, храни от рафинирани въглехидрати (бисквити, вафли, сладолед, торти и др.), шоколад, мармалад, храни с високо съдържание на мазнини, пържено, храни с високо съдържание на сол, сокове и други напитки със захар.

Въпреки че плодовете са много здравословна храна, има някои, които трябва да отбягваме, защото съдържат много захар.

Трябва да избягваме и храни, които съдържат много нишесте: хляб, паста, зърнени храни. Напитките също трябва да са без захар.

Млечните продукти трябва да са обезмаслени или с ниско съдържание на мазнини. Канелата може да ни е много полезна, защото поддържа ниски нивата на кръвната захар. Слагайте, например, една лъжичка в киселото си мляко.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *