Как да победим преумората

Сигурно много добре познаваш онези „остави ме намира” настроения, при които ти идва да избиеш целия свят, за да си осигуриш минутка спокойствие. Изнервянето на работа понякога може да дойде малко в повече и на най – търпеливия човек, а вечерта да те накара да се чувстваш напълно изчерпан.

анти стресМога ли да управлявам стреса?

Едно от най – неприятните неща в работния процес е, когато някой или нещо постоянно те прекъсва, сякаш нарочно опитва да те извади от равновесие (досаден колега, телефонът, съобщенията от електронната поща). Проучване установи, че само един месец подобна практика е в състояние да повиши нивата на стрес повече от 200 пъти, което в повечето случаи е равно на самоубийство.

Изследователите поставят хипотезата, че когато си съсредоточен, всяко външно проникване кара организма да произвежда свръх количество от хормона на стреса кортизол. Това от своя страна кара хората да се чувстват по – изморени отколкото са в действителност и да губят всякакво желание за работа.

Ето как може да си помогнете

Разговори и съобщения

Персонализирайте вашите известия и електронни контакти. Вместо да държите емайл, скайп, фейсбук и мобилният телефон непрекъснато включени, определете си точно време, в което да преглеждате съобщенията. С телефона това е малко по – трудно, но ако не чакате спешно обаждане, просто изключете звука и един път на час надзъртайте, за да видите дали няма пропуснати.

Създайте си график „Почивка”

Изключително умна стратегия е да си създадете предварителен график за малки почивки – например 5 минути на всеки кръгъл час. По този начин ще позволите на мозъка да си почине и на тялото да се разтовари. През тези 5 минути обаче не стойте като вдървени на едно място, а се раздвижете – в коридора, до съседния кабинет, добра практика е да направите няколко клякания или лицеви опори.

Слушалки на ушите

Ако работите на някое шумно място и постът ви не изисква постоянна комуникация, отлична идея е да се въоръжите със слушалки и да приглушите шума. Музиката ще ви помогне да се абстрахирате от бръмченето в кошера и ще предпази главата ви от претрупване с тонове излишна информация (да, от три месеца слушаме разказите на колежката за новия й телевизор).

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *