Как да имаме здрави колене, китки и глезени

Това са най- важните стави в тялото ни, но те често страдат от начина ни на живот. След една определена възраст трябва да им се обръща повече внимание. Затова нека се научим как да се грижим за коленете, китките и глезените, за да не ни болят.

kolqno

СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВИ КОЛЕНЕ

– Преди тренировка или правене на упражнения, направете лека загрявка. Така увеличавате кръвообращението в тези зони, като така ще ги предпазите от травми и наранявания.
– Избягвайте вдигането на тежести. Ако трябва да вдигане нещо тежко, направете го по правилния начин. Наведете се като свиете коленете, стъпете стабилно, а торса дайте напред. Това движение пази ставите.
– Нее прекалявайте с упражненията. Не трябва да прекалявате с изискванията към ставите и мускулите. Натрупването на усилия и липсата на почивка не са добра комбинаци.я

„СТАВИН КОМПЛЕКС“ – КРАЙ НА БОЛКИТЕ В СТАВИТЕ И КОСТИТЕ! ВИЖ ТУК:

– Не правете резки движения.
– Пазете краката. Свързани са директно със здравето на коленете. Носете подходящи обувки, защото лошото стъпване се отразява на цялото тяло. Жените да избягват високите токчета.
– Сядайте правилно. Силата, която трябва да упражнят коленете, за да седнем, или за да вдигнем стол, могат да ни наранят. Правете го бавно и внимателно.
– Избягвайте наднорменото тегло. Коленете имат важна функция: да държат тялото ни изправено. Ако сте по- тежки, увеличавате риска от остеопороза.
– Наблюдавайте знаците. Тялото ни изпраща знаци, че не е както трябва. Ако усещате, че нямате сила в коленете или ви липсва сила, отидете на лекар.

kitka

СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВИ КИТКИ

– Работете по- добре на компютъра. Използвайте мишката по- малко. Някои команди може да изпълнявате и от клавишите.
– Оставяйте ръцете да си почиват. Китката ви трябва да почива поне четири пъти с рамките на работния ден. Отделяйте поне 5 минути.
– Правете упражнения за отпускане. Отваряйте и затваряйте юмруци, правете кръгчета с китките, движете пръстите нагоре надолу.
– Внимавайте със стойката. Китката трябва да се обляга на бюрото или на долната част на клавиатурата. Ако е възможно, облягайте целите лакти на бюрото.
– Намалете повтарящите се движения с китката. Не правете повече от два часа едно и също.

СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВИ ГЛЕЗЕНИ

– Направете ги здрави със специфични упражнения: Правете вдигания с изправени крака нагоре и надолу. Легнете по гръб, вдигнете краката, движете глезените, като стъпалата гледат към тавана. Правете кръгови движения с глезените. Правете тези упражнения боси или по чорапи.
– Карайте колело, разхождайте се.
– Носете подходящи обувки.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *