Кафето може да предпази зрението ви

kafe-zrenie

Оказва се, че освен че ободрява и тонизира,  кафето има още един положителен ефект. До това становище достигнаха специалисти от Корнелския университет. Учени отчитат, че любимата напитка на милиони хора по света съдържа от 7% до 9% хлорогенична киселина, която е прочут антиоксидант, който притежава свойството да забавя стареенето и промените, които настъпват с ретината.

Ретината  притежава клетки, които са много чувствителни на светлина и освен това са пряко свързани с много други нервни клетки, които предават на тялото ни важна информация за заобикалящия ни свят. Благоприятният ефект на кафето върху зрението ни, учените са установили чрез експеримент с мишки. Учените инжектирали гризачите с азотни оксиди, които предизвикват оксидативен стрес. В следствие на което зрението на мишките започнало рязко да се влошава, но не и на тези които били приели хлорогенична киселина, която се съдържа и в кафето.

oko-zrenie-framar

По тази причина следователите са стигнали до заключението, че кафето оказва същия благоприятен ефект върху зрението ни, също както хлорогенична киселина върху мишките, но за да бъде доказано това напълно, тепърва предстоят редица експерименти.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *