Бързо си връщате килограмите след диета? Ето 4 възможни причини:

dieta-teglo

Спазваме три месеца стриктно диетата си, подготвяме се за лятото или просто искаме да влезем във форма. Искаме да подобрим фигурата си. Накрая постигаме желаното тегло. Но след няколко седмици – тлъстините отново се завръщат.

Защо толкова често става така? Правим ли нещо неправилно? Нека разгледаме кои са най- честите причини да възстановим вече сваленото тегло.

1. Пропускаме хранения. Предлагаме ви един лесен пример, който ще разберете веднага. Представете си, че ваша приятелка иска да отслабне бързо за лятото. Измисля си своя собствена диета, която обикновено се състои в пропускане на вечерята, минимална закуска, яде когато й хрумне, а когато се прибере не го прави.

Това означава, че през деня прекарва 10- 12 часа без да се храни. Това привежда организма й в състояние на бдителност, за да търси каквито й да са енергийни резерви. Но когато се върне към нормалното, става точно обратното. Бързо възстановява енергийните резерви, за да покрие неочаквания дефицит. Това, което прави не е никак здравословно. Не можем да спрем да се храним от днес за утре. Нито да се ограничаваме с две дневни хранения. Това се възприема като заплаха и нашият мозък реагира на нея.

“ ТОП СИЛУЕТ SLIM“ – ЗА БЪРЗО ОТСЛАБВАНЕ! ВИЖ ТУК:

dieta-zastoi

2. Опасността от диетите с малко калории. Това е класическият пример със строгите диети, в който макар да се спазват петте дневни хранения, това се прави чрез калориен и хранителен дисбаланс, което е опасно за тялото ни. Това са основно диетите с по- малко от 1200 калории на ден, в които се препоръчва или да ядем само въглехидрати, или само протеини.
Това е опасно за здравето ни. Тези диети обикновено са за кратки срокове – седмица до десет дена. Когато ги прекъснем обаче, свалените килограми отново се завръщат. Ето какви са причините:

– Този тип строги диети свалят нивата на глюкоген в кръвта. А тялото ни започва да търси този елемент от друго място. Взима го от мускулите ни, хрущяла и пр. От тези места може да извлече някаква енергия, освобождава голямо количество вода с минерали и токсични вещества, произведени от метаболизма, например, урея и пикочна киселина.
– Когато свърши магическата диета, сме отслабнали, защото сме консумирали гликогенът от черния дроб, защото сме търсили енергия от мускулите, защото сме изгубили вода и минерали. Това означава, че когато се върнем към нормалното си хранене, тъканите търсят отново начин да се рехидратират бързо, като натрупат отново мазнини.

3. Нуждата да усвоим здравословни навици. Много често напълняваме, защото имаме неправилни хранителни навици. Знаете, че приемът на мазнини, захар и полуфабрикати повишават холестерола, кръвното налягане и повишават риска от сърдечни заболявания.
За да не възстановим предишното си тегло, трябва да включим навици, които са ни повлияли добре по време на диетата. Това не означава, че от време на време не можем да ядем нещо сладко.

4. Промяна в ежедневието. Много често се случва. Една от основните причини за възстановяване на теглото е промяната в навиците. Или се случва нещо в животи ни, което предизвиква качване на килограми. Ето няколко примера:

– Промени в работното време
– Проблеми в интимната ви връзка
– Ставате по- тревожни за проблемите у дома, в работата
– Отслабнали сте специално за морето. Отдали сте се на почивка и не спазвате никакъв контрол върху консумацията на храна и напитки. Е, няма как да не си върнете теглото.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *