5 скрити причини за акне

акне

Имитиращи млечни продукти

Проучване на Академията по дерматология в САЩ установи, че имитациите на млечни продукти способстват появата на акне. Това важи както за подрастващите, така и за възрастните индивиди. Учените го обясняват с факта, че от преработеното мляко липсват протеините и хранителните вещества, а мандрите оставят твърде много вредни елементи, способстващи образуването на отпадъчен хормон, който от своя страна намалява производството на естествените полови хормони.

„Дължи се на хранителните добавки и хормоните, които се прибавят във фуража на животните. Така например на кравите се дават определени вещества, които чрез млякото ускоряват развитието на телетата, но също така се предават и на човека, когато продукцията стигне до пазара. Много често при консумация се предизвиква биологичен отговор, който избива във вид на акне”, разкриват специалисти.

Въглехидрати

Изследователите подложиха 50 млади мъже с акне на 12-седмична диета, като ги разделиха на две групи: с високо съдържание на белтъчини и със завишено на въглехидрати. След края на теста, кожата на първите се оказва почти излекувана, докато при вторите резултатите са едва забележими. Учените смятат, че повишеният инсулин предизвиква възпаление на кожата, което води до образуване на пъпки. Друг фактор са и преработените храни.

Недостатъчно Омега-3 мастни киселини

Редовната консумация на продукти с полиненаситени мастни киселини влияе абсолютно благотворно върху кожата. От общо 64 изследвани пациенти, след засилване на приема, със симптоми на акне са останали едва 5 души. Приемът на Омега-3 е важен, защото блокира възпалителните процеси, причинени от химикалите, които поглъщаме с храната.

Стрес

Изследователите смятат още, че хормоните на стреса могат да влошат акнето няколко пъти. Някои стероидни хормони като надбъбречни андрогени или глюкокортикоиди се отделят именно по време на стрес и запушват порите, защото активират мастните жлези.

Слънце

Продължителното излагане на пряка слънчева светлина също може да навреди на кожата и да способства появата на акне. Това важи с пълна сила за хората със светла кожа, въпреки че и мургавите също са застрашени, но в по – малка степен. За да се предпазите бъдете разумни, дори да сте на морския бряг.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *