5 причини за зимна депресия

Когато времето стане студено и светлите часове намалеят, много лесно можеш да станеш жертва на опасната зимна депресия. Но преди да посегнеш към хапчетата помисли къде се крие причината и няма ли начин да си помогнеш. Ето пет от най – честите причини.

зимна депресия

Не се движиш достатъчно

Студът определено намалява желанието за фитнес и вместо да правиш мускули в залата, предпочиташ да лежиш сгушен на дивана. Сега е времето да си спомниш, че редовните упражнения повдигат духа, създават добро настроение и за нула време могат да те извадят от трапа. Най – хубавото е, че дори не е задължително да ходиш в салона. Една интензивна разходка ще свърши чудесна работа, а ако има сняг какво ти пречи да отидеш и на пързалката?

Парите

От икономическа гледна точка, зимата е най – тежкият сезон. Плащаш двойно и тройно за ток, отопление и храна, празниците също искат своето. И в крайна сметка банковата сметка е нагризана като пита швейцарско сирене, а сърцето се свива от сутрин до вечер. Решението в този случай не е лесно, но все пак съществува. Първо помисли няма ли начин да увеличиш доходите си и в същото време да съкратиш разходите за консумативи. Ако има го направи. След това се замисли за празниците – наистина ли е нужно да купуваш най – скъпите подаръци, когато бюджетът е под въпрос? Лично аз мисля, че в повечето случаи близките ще се зарадват и на нещо по – скромно, важното е да сте заедно.

Претоварване със семейни задължения

Празниците са нещо хубаво за децата, но не и за родителите. Стресът от подготовката, интензивното обикаляне по магазини и разправиите с продавачите са неприятни, като едното нищо могат да те извадят от равновесие. А когато получиш обаждане от роднините, че идват на гости, настава най – страшното. Тук съвети няма, защото вие сами трябва да решите колко труд си заслужава да вложите за празничната вечеря, която всичко на всичко продължава не повече от три – четири часа.

Неправилно хранене

Зимната ваканция определено предразполага да лежиш на топло пред телевизора и да се тъпчеш с всякакви лакомства. А те всъщност са най – вредните храни на света. Дори по време на празници си въведете желязно правило – през деня яжте само плодове, зеленчуци и протеин. Антиоксидантите, фибрите и белтъчините ще запазят добрия баланс на тялото и ще избегнете депресията.

Много алкохол

Да, трасето от Коледа до Нова година е време за веселби и партита. А ти не оставаш назад от компанията и също като тях обръщаш чашките една след друга. Като повториш изпълнението две – три вечери поред ще започнеш да се чувстваш наистина странно и това няма да се дължи само на махмурлука. Скорошно проучване показа, че алкохолът пречи на съня и не дава възможност на тялото да почине както трябва. Просто пийте с мярка.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *