3 начина да облекчим симптомите на стрес

Зимата вече дойде и слънчевото лято остана само в спомените ни. Дългите, тъмни нощи изместиха приятните часове на плажа и сивото ежедневие обсебва с пълната си мощ. Ден след ден правим едно и също – от вкъщи на работа и от работа вкъщи, и все повече се чувстваме завладени от депресия и стрес.

техники срещу стрес

Как да победим ежедневния стрес

Ключът е да се научите как да се „освободите”. Когато работата изстисква всичките ви сили и неприятните изненади следват една след друга, да намерите начин за релакс е от жизненоважно значение. Стресът е пагубен не само за разума, но и за физическото състояние. Свързан е с почти всички сериозни заболявания като рак, сърдечни болести, затлъстяване, диабет, косопад и …

Избягайте от работа

Разбира се не приемайте това в буквалния смисъл. Просто се възползвайте от всяка възможност да излезете на въздух и да се раздвижите. Например, обедната почивка не прекарвайте пред кафе автомата с цигара в ръка, а направете бърза разходка из околността или парка на предприятието. А защо да не „ударите” и една бърза тренировка?

Експерти твърдят, че еднообразието е един от основните фактори за натрупване на стрес. Скорошно проучване сред офис сътрудници установи, че ежедневната обработка на купища служебни емайли докарва до отчаяние 70% от тях, като най – силно са засегнати жените. 30 минути усилена работа пред компютъра са напълно достатъчни да ги извадят от равновесие. Решението на подобен проблем е 15 мин. активна почивка на всеки час. Когато приключите с отговорите изгасете машината и станете, отидете до съседната стая или просто измерете дължината на коридора.

Друго важно условие за превенция на шоковите състояния е да не извършвате умствена дейност точно преди лягане. Ако натоварвате мозъка вечер, за него става почти невъзможно да премине в режим на заспиване и това се отразява върху здравия сън.

Създайте си навици за отпускане

Намерете начин за релакс, чрез който да разчупите рутината и да подобрите настроението си. Ако имате възможност се прибирайте от работа пеша, влезте в някой магазин да поровите из новите стоки, срещнете се с приятели или извикайте половинката си на вечерно приключение в парка. Ако ви притесняват високите токчета – ами сменете ги. Със сигурност на работа има къде да приберете официалните обувки и да ги замените с удобни маратонки. Най – хубаво от всичко обаче е да спортувате, независимо какво – фитнес, бягане, колоездене, плуване, аеробика.

Намерете баланс между почивка и работа

Когато дългоочакваният уикенд най – накрая пристигне, понякога сте толкова решени да се забавлявате, че се опитвате да направите 220 неща наведнъж. И в крайна сметка не осъществявате нито едно от планираните удоволствия. По този начин не само не се разтоварвате, но и вкарвате допълнителна порция стрес.

Психолози препоръчват да си осигурявате между половин и един час дневно, в който да не вършите абсолютно никаква работа – без домашни задължения, служебни ангажименти, телевизия или интернет. Просто се отпуснете, слушайте хубава музика със затворени очи и пийте вкусен билков чай. Така ще разтоварите нервната система и ще заредите с нова доза енергия.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *