Четири причини да си хапваме банани

Бананите са пълни с допамин

1. Бананите са пълни с допамин – мощен антиоксидант. Съдържанието на допамин в бананите варира от 80-560 мг/ 100 г в кората  и 2.5-10 мг/ 100 в месото на плода. Допаминът има подобна на витамин С активност и е доста мощен антиоксидант.

2. Бананите предпазват от някои видове рак – това отново се дължи на високото съдържание на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали – едни от главните причинитеи на рака. В проучване, проведено с 61 000 жени се установила обратна зависимост между консумацията на плодове и рака на бъбреците, като всъщност тези, които консумирали най-много банани имали най-малък риск от заболяването. Подобна зависимост се наблюдава и при рака на дебелото черво. Изглежда, че антиоксидантите в бананите са в основата на това предпазващо действие.

3.   Засилват издържливостта и действат срещу депресия- Допаминът, както и норадреналинът регулират мотивацията, движенията, координацията и силата на мускулите. Дефицитът на допамин в мозъка намалява физическата и умствена издържливост и ни прави летаргични, уморени и по-разконцентрирани. Тогава стойностите на неговия антагонист, серотонина, се увеличават  при продължителни усилия и водят бързо до умора.  Равновесието между допамина и серотонина е ключът към умствената и физическа издържливост. Според скорошно проучване сред хора, страдащи от депресия, се установило, че много от тях се чувстват по-добре, след като изядат банан. Допаминът не е чужд и на този феномен, който се обяснява с присъствието на аминокиселината триптофан в бананите, която в тялото се превръща в серотонин- субстанцията с релаксиращ ефект. В Австралия дори наричат бананите „ хараната на доброто настроение”.

бананова плантация

4.  Стимулиращо действие- бананите са добър източник на витамин B6. Той се включва в метаболизма на протеините, липидите и въглехидратите, но е полезен и при синтеза на невротрансмитери, асоциирани с настроението – серотонин и допамин. Според проучване консумацията на високи дози намалява депресията при предменструален синдром.
ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/roQIgf_mZ9I

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *