Цветът на косата може да предскаже здравето!

красивата коса е знак за добро здраве

Поне до такова заключение са стигнали група испански учени, изследвали диви свине. Те установили, че сивата коса в действителност би могла да е знак на добро здраве и дълъг живот.

Но новините не са толкова добри за червенокосите – поне за популацията на дивите прасета. Глиганите с червеникава козина имали по-голям процент увредени клетки. Това е така, защото за производство на червения пигмент е необходим антиоксидант, който иначе би могъл да предпазва клетките. При хората аналогично е установено, че червената коса и пигменти в кожата са свързани с по-голям процент на ракови заболявания.  Учените изследвали дали продуцирането на червен пигмент при дивите свине ще доведе до значително намаляване на антиоксиданта

сивата коса също е признак на добро здраве

глутатион, и направи клетките по-податливи на окисление от свободните радикали. Те установили, че значителното количество на червен пигмент в козината на свинете предизвиквало силното намаляване на глутатион и повече оксидативен стрес. Междувременно, прасетата със сива козина били в значително по-добро здраве. Сивите косми не са белег на остаряване, а по-скоро на добро здраве при дивите свине, обясняват учените. Въпреки това, при експерименти с други животни се оказва, че сивата козина е причинена от клетъчен стрес. Вредите върху продуциращите пигмент клетки могат да обяснят защо нашите корени стават сиви с възрастта.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *