Съпругата на Башар Асад е жена без сърце

Асма Ахрас ал-Асад придвидливо е запазила и британския си паспорт
Асма Ахрас ал-Асад придвидливо е запазила и британския си паспорт

  Асма Ахрас ал-Асад – съпругата на сирийския президент Башар Асад, от години не слиза от кориците на лъскавите журнали. Модната библия „Вог“ я нарече „розата на пустинята“ заради нейната изтънченост и красота. „Пари Мач“ я определи като „Източната Диана – символ на светлината в страна, където има толкова много тъмни петна.“

„Ел“ я провъзгласи за най-елегантната първа дама в света за 2008 г. При това обърнете внимание сред каква конкуренция: Карла Бруни – Саркози заема второто място, а Мишел Обама – третото.

И нещо много любопитно – Асма изгрява за първи път на сирийския телевизионен екран на 19 март 2001 г. Държавната сирийската телевизия излъчва церемонията по посрещането на българския президент Петър Стоянов в Дамаск. Патриархалното сирийско общество буквално е взривено – първата дама на страната, която само няколко месеца по-рано се е омъжила за президента Башар Асад, е с къса рокля и коляното й е предизвикателно открито. Асма обаче и до днес не изневерява на европейския си стил и никога не носи забрадка, както повеляват законите на Изтока. Тя залага на Шанел.

Асма Ахрас ал-Асад и Башар Асад
Асма Ахрас ал-Асад и Башар Асад

По неофициални данни президентшата разполага със състояние от 50 млрд. евро, предвидливо прехвърлено в чужбина. Дори и запорите на сметките й в европейските банки, наложени през март 2012 г, не спират манията й по пазаруването. В момента я определят като модерната Мария Антоанета и новата лейди Макбет.

Тя има забрана да влиза в Европейския съюз с изключение на Великобритания, чието гражданство разумно е запазила. След като не може да се отдаде на шопинг терапия из европейските столици, Асма ползва интернет. За своите многочислени онлайн покупки тя си служи с различни псевдоними, прави поръчки и чрез свои приятели.

По данни на британски медии, докато светът се готви за война със Сирия, първата дама жадно купува онлайн луксозни стоки, бижута, мебели и дори храна от Европа, защото не искала децата й да ядат само сирийски манджи. Неотдавна тя поръчала от Лондон мебели за 270 000 паунда.

Преди време американското издание на „Вог“ описва нейната страст по обувките на Кристиан Лубутен. Покупките най-често се изпращат в Ливан, където имат адрес родителите на Асма. Директните доставки в Сирия са невъзможни заради икономически санкции.

Асма Ахрас ал-Асад Италиански медии неотдавна разкриха част от електронната кореспонденция на госпожа президентшата, предоставена от сирийски бунтовници. Оказва се, че докато в страната загиват невинни хора, Асма се тревожи дали ще й бъдат доставени в срок два свещника, две глинени вази, маса и полилей от парижки магазин на стойност 35 хиляди евро. Освен това заедно със съпруга си обсъждали как да преодолеят ембаргото и да купуват музика от онлайн магазини, като използват услугите на приятел от САЩ. Докато в Сирия се леят потоци от кръв, семейство Асад води най-нормален живот, все едно нищо не се случва. Асма дори подканяла своя приятелка да посети изключително ревю на любимия й Кристиан Лубутен.

Бивши подчинени на Башар Асад, избягали в Европа, описват първата дама като жена без сърце пълна егоистка, която мисли единствено за себе си и семейството си. Според тях тя много грижливо си затваря очите за това, което преживява страната под управлението на мъжа й. „Да, тя е безспорно модерна жена, която е различна от съпругите на другите арабски диктатори. Но тя също иска да бъде принцеса, подкрепя съпруга си и вижда синовете си като негови наследници начело на държавата.“

Асма е и много активна политически – тя редовно присъства в телевизионните новини, дава интервюта и изразява собствената си гледна точка. Според някои тя разполага със собствен офис в президентския дворец.

Асма Ахрас ал-Асад Досега е изграждала имидж на модерен политик, ръководителка на важни социални и хуманитарни проекти.Този образ обаче е сериозно напукан, особено след като тя изпрати писмо до лондонския „Таймс“, в което заяви, че подкрепя напълно съпруга си.

„Всяка революция има своята лейди Макбет“- казва един парижки експерт по Близкия изток. Съпругите на диктаторите са много различни на пръв поглед. Това, което ги обединява, е, че те събират омразата на хората, поддържат огромни гардероби, „борят“ се за държавно санкциониран феминизъм и развиват благотворителна дейност, за да отвлекат вниманието от бруталността на режима. Асма не е изключение от това правило.

Тя е родена в Лондон през 1975 г. Произхожда от известен и авторитетен сунитски род от град Хомс. Родителите й емигрират в Обединеното кралство и досега поддържат разкошна къща в лондонското предградие Актън. Майка й е била първи секретар на посолството на Сирия в Лондон, а баща й е известен кардиолог.

Асма завършва с отличие компютърни науки и френска литература през 1996 г. Владее арабски, английски, испански и френски. След дипломирането си е анализатор в Дойче банк. През 1998 г. се прехвърля в отдела за инвестиционно банкиране на Джей Пи Морган. Три години работи в офисите в Ню Йорк и Париж. Описват я като интересна жена – бодра като полицейски шеф съобразителна като банкер, но в същото време дружелюбна като нов познат от купон при приятели.

Животът и поведението на президентшата на Сирия не съвпадат по никакъв начин със стереотипите за източните владетелки. Нейният стил е далеч от шикарно-вулгарния блясък, характерен за съпругите на арабските диктатори, тя е влюбена в изтънчените европейски марки. Това обаче не я прави по-човечна.

 

Асма Ахрас ал-Асад и Башар АсадПознава се от дете с мъжа си

С бъдещия си съпруг се познават от деца, защото фамилиите им са близки. Асма е с 10 години по-млада от Башар Асад. Детското им приятелство прераства в любов след вечеринка на сирийската общност в Лондон. По това време бъдещият диктатор е лекар офталмолог.

Женят се през декември 2000 г. Башар е вече президент на Сирия. Сватбата се провежда без много блясък в тесен кръг роднини и приятели. За брака между сунитката Асма и алавита Башар сирийците научават от официалните съобщения в пресата едва месец по-късно – през януари 2001 г. Семейството има три деца: синовете Карим и Хафез, кръстен на покойния си дядо, и дъщеря Зейн, а в момента очакват и четвърто.

Още сензации:

loading...

Един отговор за "Съпругата на Башар Асад е жена без сърце"

  1. Анонимен   12.05.2017 at 16:13

    ако е някоя англосаксонска пачавра ще се изпишат все хвалебствия,но нали става дума за човек обичащ и защитаващ родината си,то простотията взима връх на мига!
    майната ви!

    Отговор

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *