Спорт и кислород

Една от основните причини хората да се чувстват зле е липсата на достатъчно кислород в кръвта и клетките. Намалената концентрация може да доведе до силно главоболие, лесна умора, нежелание за работа и забавление. Като цяло понижава чувствително ефективността, като това се забелязва особено по време на физически занимания.

спорт и кислород

По време на фитнес мускулите изпитват огромна нужда от кислород. Ако не успеят да се снабдят с достатъчно количество се изморяват в пъти по – бързо, а удоволствието от хубавата тренировка се превръща в мъчение. Съществуват няколко основни правила, които могат да завишат кислородните нива и да ви спестят купища неприятности.

Загрявка

Преди да започнете тренировка задължително разгрявайте. В подготвителната част включете абсолютно всички мускулни групи и не оставяйте място по тялото, което да не получи своето. При загряване меките съединителни тъкани се активират и позволяват по – добрия газообмен с кръвта. Дори да не сте любител на физическите упражнения, силно препоръчително е да правите ежедневна разгрявка за по около 10 минути. Можете да го сторите навсякъде – вкъщи, на работа, на разходка в парка.

Бягане

Тичането на открито е чудесно (и може би най – успешното) средство да заредите бутилката. Изберете място без автомобили, защото отровните газове от двигателите напълно ще унищожат усилията ви. Също така не е хубаво да има и много хора, тъй като голяма част от тях пушат по алеите или използват твърде силни парфюми, по които начини тровят въздуха.

Също така си намерете терен с различна нивелация – равни участъци, спускане и изкачване. Сменяйте темпото непрекъснато, като редувате бавно, средно и бързо, съобразени с вашите моментни възможности.

Водата

Пийте достатъчно вода. Тя е изключително необходима за подобряване на кислородния обмен и отговаря за равномерното разпределение на кислород по цялото тяло. Приемайте поне по 2 литра чиста течност на ден, като разпределяте чашите за цялото време.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *