Руанда – земя с хиляда хълма и милион сираци!

Акагера

Ако питате местните те ще ви кажат : Господ може да прекара деня и другаде, но спи в Руанда. Позната като земята на  хилядата хълма, тази страна е различна  от познатия образ на Африка с безплодните пустини и сухи храсти.

Извиващи се пътища  прегръщат тревисти склонове, всеки сантиметър е набразден и превърнат в обработваемо поле с бананови дървета или царевица. В долините се простират огромни чаени плантации, оризища и кафеени горички.  Руанда се е възстановила забележително добре от  геноцида през 1994, когато повече от 800000 души са убити от екстремисти от племето Хуту и инфраструктурата на страната пропада. В столицата Кигали или както местните го произнасят Чигари  се намира музея Genocide memorial centre, в който е запазен спомена за ужасните събития.

Genocide memorial centre

Той е конструиран в три части: в първата ще се запознаете със събитията довели до геноцида и международните реакции, във втората ще видите  по-големите измерения на геноцида в други страни, а третата е сърцераздирателно възпоминание на загиналите деца. Но в Кигали може да се види и другата страна на живота в Африка. Освен бляскавите нощни клубове, това което заслужава да се посети е районът Нямирамбо, в който са се заселили първите мюсюлмани.

Ужасен спомен от геноцида!

                                                В районът има много пазари, на които се продава всичко, повечето втора употреба, боядисано в ярки цветове, тук е мястото, където да заснемете уличния живот на Кигали. Кигали е административната столица на тази малка африканска държава, а културата всъщност е  Бутаре. Това е домът на Националния университет на Руанда, тук се намира и Националният музей, който представлява голяма туристическа атракция .

Със своите къщички и артефакти той проследява развитието на страната от преколониалния период до наши дни. Бутаре се гордее ботаническа градина и много занаятчийски магазинчета.  На север е Гитарама, с  добър музей на изкуствата, катедралното градче Кабгаи, а в Мушубати са красивите и интересни пещери Бихонгори.  В Руанда туризмът се използва за устойчиво развитие и консервация.  За да се доближите до фантастичната природа на страната посетете националния парк Акагера, който  покрива площ от 2500 кв. км савана на запад от река Акагера.

Вирунга

В парка има голямо разнообразие от диви видове, като само птиците са над 500 вида. Тук можете да участвате в сафари. Целта на парка е да запази дивеча, сред който са лъвове, зебри, антилопи, хипопотами, биволи, леопарди, маймуни, импала, орли, корморани, жирафи, слонове.

Eзерото Киву - Руанда

Когато говорим за дивата природа на Руанда , то безспорно планините Вирунга или Националния парк на Вулканите на север е мястото, което не бива да пропускате- вулканичен масив на границата с Конго, като два от вулканите са все още активни. Това е домът на планинската горила.

За 500 долара на час можете да прекарате време сред горилите, което си е истинска печалба за туризма на Руанда. Затова пък няма от какво да се безпокоите- военни части охраняват сигурността на посетителите.  Тук се намират  и останките на изследователския  център , основан от Даян Фоси – Карисоке, за планинските горили. В планините тя прекарва 18 години, изучавайки горилите до убийството й през 1985 г.  Тук се намира гробът на изследователката и нейните любимци.

Горилите в центъра

На юг, на по-голяма височина се намира гората Нюнгуе, една от най-големите влажни гори, дом на 13 вида примати, редки орхидеи и над 300 вида птици.  Руанда няма излаз на море, но пък тук се намира великолепното езеро Киву с плажове в Гизений и заливчета в Кибуйе. Гизений е пазарен център, недалеч от границата с Демократична Република Конго. Има няколко горещи извора извън града и пивоварна, в която се вари местната бира Primus.

националния танц Инторе

Ако искате да се потопите в идилията, посетете курортното градче Кибуйе, където гористите склонове се издигат от кристалните води,  в които има изобилие от канута и рибарски лодки. По брега са струпани хотели и ресторанти.  Страхотно място за каране на лодка около множеството островчета в езерото.

Великолепен завършек на пътешествието в Руанда е посещение на Националния балет, където може да се насладите на колоритните песни и танци от малката африканска държава.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:

http://youtu.be/rmUlgzeUFMY

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *