Пъпешът подмладява и лекува!

  Пъпешът е уникален по своите полезни и лечебни свойства, твърдят диетолози. Много хора купуват ароматния плод само заради вкусовите му качества. От медицинска гледна точка те са само екстра. Всъщност пъпешът е огромна аптека. Той е богат на витамини В и С и антиоксиданти.

Съдържа глюкоза, фруктоза и захароза. В него има голямо количество калий, магнезий, желязо, калций и селен. Всички тези съставки са важни за дейността на имунната система, сърцето и жлезите с вътрешна секреция. Плодът съдържа и рядко срещания в храните микроелемент германий. Той подмладява и закрепва клетките в организма. Витамините В и С участват активно в регулирането на въглехидратния, белтъчния и липидния метаболизъм.

Пъпешът е богат източник на антиоксиданта ликопен, който понижава риска от рак на простатата и дебелото черво. Той подобрява и сърдечната функция. Комбинацията на ликопен, витамин С и калий намалява „вредния“ холестерол.

Високото съдържание на вода и калий пък регулира кръвното налягане. Освен това калият, съчетан с магнезий, стимулира действието на инсулина, регулиращ нивото на кръвната захар. Фруктозата пък не натоварва задстомашната жлеза, което е от особено значение за диабетиците.

Плодът е ценен източник и на фолиева киселина. Тя подобрява стомашните функции и стимулира образуването на кръвни клетки от костния мозък.

Пъпешът има високо съдържание на вода и ниска калоричност, поради това той се препоръчва на хора, които имат желание да отслабнат. Освен че засища, той пречиства токсините от организма. Освежава и тонизира в летните жеги и предпазва от топлинни удари.

ВИЖ ВИДЕОТО:

 

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *