Помогнете на сърцето си да ви служи по-дълго!

  Докато сме здрави и млади, не обръщаме много внимание на тялото си и неговите болежки. Още no-малко пък се замисляме за инфарктите, високото кръвно и други сърдечносъдови болести. Уви, с възрастта проблемите се увеличават. А сред най-разпространените заболявания са тези на сърцето и артериалната хипертония. В последните години тези болести нападат и доста млади хора.

С малки промени в живота си може да направите чудеса за профилактиката и контрола на артериалната хипертония. Стъпките са сериозни, но пък са само няколко. А лекарите гарантират, че ако ги изпълните, може дори да излекувате този орган, който по принцип не се възстановява. Промените ще вдъхнат нов живот на сърцето, за да ви служи то по-дълго.

На първо място е задължително да отслабнете. Ако килограмите ви не са в норма си гарантирате рано или късно проблеми не само със сърцето, но и хронично влошено здраве като цяло. Умереното спортуване е полезно на всяка възраст. Болните не бива да се оправдават с неподвижност и да избягват леки упражнения и рехабилитация. Спортът е по-добър от всички таблетки, измислени от учените.

За вредите от консумацията на алкохол, сол и мазнини непрекъснато алармират и личните доктори, и медиите. Въпреки това много хора не полагат дори това елементарно усилие – да не солят ястието, преди да са го опитали и да пият най-много по 50 г твърд алкохол дневно.

Консумацията на червено месо е разрешена до 3 пъти седмично, а тютюнопушенето е абсолютно забранено.

Тонусът на сърцето и безпроблемната му работа се гарантират от наличието на няколко микроелемента в организма – калий, калций и магнезий. Трябва да го храните редовно с тях и затова запомнете храните, които ги съдържат. Това са бобови култури, кайсии, кестени, банани, соя, млечни продукти, сусам и риба. Необходимо е поне две от изброените да присъстват в менюто ви ежедневно.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *