Пазарувай правилно – не фалирай в магазина

Избягвайте преразхода с тези прости стратегии

пари и пазаруване

Не знам вие как сте, но аз лично изхарчих три пъти повече от планираното за празниците. И сега чувствата ми са раздвоени, защото у нас новата година започва не толкова с нов късмет, колкото с плащане на стари сметки. Вярно е – зарадвах близките с някои малки и свидни подаръчета, почерпих приятелите си, но още днес (първия работен ден) мен също ме зарадваха със сметки за ток, вода и парно.

Специалисти разкриват, че има сравнително лесен начин, който може да ни помогне да харчим по – малко и в същото време да останем доволни. Ето няколко основни правила:

1. Не използвайте тъчскрийн устройство, когато пазарувате в интернет. Последните проучвания показаха, че хората са много по – склонни да кликат върху бутона „Купи” когато браузват с пръстите си, отколкото онези, които щракат из интернет с традиционните мишки. На какво се дължи това! Сензорните екрани създават фалшиво чувство у потребителите, че вече притежават продукта, тъй като чрез пръстите до мозъка се предава информация, наподобяваща тази от истински допир.

Изводът от това твърдение е прост: Не пипайте стока, която не сте сигурни, че искате да купите, независимо дали онлайн или в реалния свят.

2. Направете си списък с необходимите продукти. Преди да тръгнете към магазина (говорим за хардуерно пазаруване), отделете 5 минути и си направете списък на стоките, които наистина ви трябват. Когато имате предварително начертан план, вероятността да се подавате на емоциите и да трошите пари за безсмислени глупости е много по – малка.

3. Пазарувайте след като сте се нахранили. Много изследвания са доказали, че когато човек е гладен не се замисля много – много какво прави, тъй като стърженето в стомаха го кара да губи ориентация. Тоест, преди да пристъпите с пазарската количка, изяжте един сандвич. След храна тялото и мозъка се отпускат, решенията се вземат след внимателно обмисляне.

4. Оставете съпруга / съпругата и децата вкъщи или в близкото кафене, това важи с особена сила за малките. Хлапетата непрекъснато искат от всичко по много и ако сте се охарчили по празниците, хич няма да ви е приятно да хвърлите 50 лева за поредната безумна играчка.

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *