Опасно ли е да имаш мухъл в стаята?

Комунистическото минало и „модерната” пазарна икономика в България си приличат най – много по две неща: мухълът по стените и хлебарките. Независимо дали живеете в 30-годишен блок или в жилище тип „ново строителство”, неприятната плесен се среща почти навсякъде, особено в стаите със северно изложение. Колкото и да боядисвате, търкате и жулите – черните петна се появяват отново само след две или три седмици.

мухъл по стените

За съжаление мухълът не представлява заплаха единствено за естетическите ни възприятия. Той също така е особено опасен за здравето ни и може да предизвика редица медицински проблеми. Сама по себе си тази плесен представлява вид гъбички, развиващи се на воля при определена влажност и относително топъл въздух. Нарастването им се случва не с дни, а с минути и часове.

Специалисти обясняват, че мухълът в стаята може да доведе до сериозни заболявания на белите дробове, сред които бронхити, алергии, кървави храчки и астма. Оказва се, че гъбите сами по себе си не са толкова вредни, колкото циклично изхвърляните във въздуха спори. Те попадат директно в дихателния апарат, кожата, лигавицата на очите, понякога и в кръвоносната система.

Начините за предпазване от мухъл

За съжаление на практика няма кой знае какви възможности. Самата технология на строителството у нас благоприятства развитието на болестотворните микроорганизми. Архитекти разкриват, че все пак най – сигурно е да си направите вътрешна изолация с вата. Конструкцията до известна степен е сложна, но за сметка на това не много скъпа.

Съществуват и редица препарати против мухъл, които тушират ситуацията за по няколко дни, преди плесента да избие отново. При всички положения е по – добре да третирате поне един път в месеца, отколкото да не правите нищо. С традиционното боядисване нещата стоят по същия начин – латексът задържа вредителите за известно време (обичайно 2-4 седмици), но след това те побеждават и бързо завземат територия.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *