Опасни ли са татуировките

Някога чудили ли сте се, дали татуировките могат да причиняват проблеми (освен, че сте изписали на врата си инициалите на вече бившия съпруг)? Наскоро група изследователи решиха да разкрият истината за татусите, чрез оценка на евентуалните нежелани реакции като хронични инфекции или обриви.

вредни ли са татуировките

В теста участваха 280 души, развили болестно състояние след правене на татуировка. Експертите установиха, че в 83% от случаите вина за неприятностите имат цветните мастила, а най – засегнатите части са крайниците.

„Цветните пигменти се правят от различни съединения и кожата би могла да реагира по различен начин. Освен това веществата могат да реагират на слънчевата светлина, което обяснява защо откритите части на тялото са по – податливи, а тези които обичайно са покрити с дрехи по – малко”, разкрива проф. Баумлер от Германия.

Експертът допълва, че в крайна сметка да си направиш татуировка съвсем не е безопасно. След като кожата бъде наранена, мястото става силно уязвимо за различни болестотворни микроорганизми, които лесно проникват в тялото и правят бели.

Най – страшното от всичко е, че при голяма част от участниците в експеримента, на мястото на татуировката били открити злокачествени меланоми (ракови образувания по кожата).

„Мастилата за татуировки навярно съдържат канцерогени, но все още не сме наясно дали са пряко отговорни за случаите на рак, които регистрирахме. Докато не завършим работата докрай не сме в състояние да кажем, дали меланомите са се появили заради татуировката или по някаква друга случайност. Категорични сме в едно – хората с татуировки страдат повече от рак на кожата, сравнено с тези без”, коментира още професорът.

За щастие той уточнява, че не е необходимо да изрежете чрез операция всички татуси от тялото си. Но когато решите да правите още един, просто помислете малко повече от предния път. Най – малкото което може да сторите е да се уверите, че ателието на татуировчика е хигиенично, иглите са нови и стерилни, мастилото е преминало всички изискуеми от закона тестове.

YouTube Preview Image

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *