Няколко истини за кафето!

Повечето хора днес не  могат да си представят началото на деня без една хубава чаша горещо кафе. Мистичната способност на кафето да премахва като с вълшeбнa пръчка  умората, го превръща в най-популярната напитка на планетата. Но и няма друга подобна напитка която да е обвита с по-вече легенди, истини и неистини. Ето част от тях.   

Кафето не се препоръчва при стрес
Вярно
Две или три чаши кафе на ден имат ефекта на стресова ситуация : за един или два часа нивата на хормоните на стреса (адреналин, норадреналин и кортизол) се покачват, умората намалява, кръвното налягане се повишава и остава високо няколко часа. За щастие кръвното налягане не остава високо за дълго и даже хипертониците могат да пият кафе.
Кафето ни прави бдителни
Вярно
И това е проверено , както може да се очаква от учение, които работят за армията на САЩ. От 20 години те провеждат изследвания върху военнослужещи, които са лишавани от сън. Заключението: в двата случая бдителността се повишава след една доза кофеин, било то като се следи радар или стрелба. При последно проучване : военнослужещи, лишени от сън за 72 часа реагират по-добре и по-бързо при стрелба след приемане на 200 до 300 mg кофеин. Кофеинът  пресича кръвно мозъчната бариера  и активира аденозиновите рецептори.
Кафето повишава плодовитостта при жените
Грешно
Напротив, жените, които искат да имат дете, трябва да намалят консумацията на кафе, както и на алкохол и цигари. Няколко проучвания , между които най-новото е британско, показват, че плодовитостта намалява, ако жените приемат повече от 6 чаши кафе дневно. При бъдещите майки по-високата доза кофеин  повишва риска от спонтанен аборт, въпреки, че липсва биологично обяснение на този феномен.  Повечето учени съветват  бъдещите майки да не приемат повече от 250 mg кофеин дневно, което се равнява на 2 чаши и половина.
Кафето намалява риска от диабет
Вярно
По-голямата част от изследванията върху факторите, причиняващи диабет от тип 2 са единодушни: кафето предпазва.  От 1982 до 1992 във Финландия е проведено изследване върху 14 000 души (мъже и жени). Резултатът:  хората, които редовно пият кафе са били по-малко засегнати от диабет, в сравнение с другите.  Съществуват две неизвестни. Най-напред, количеството на кафето, което е необходимо да се приема, за да се предотврати това заболяване, ефикасните дози са от 3 до 5 чаши дневно. При всички случаи, това се отнася само за най-големите любители на чашката с черното димящо удоволствие. Другата неизвестна е начинът на действие:  кофеинът  намалява глюкозния интолеранс чрез физиологични механизми, които си остават загадка.

турско кафене

Кафето прави костите по-здрави
Грешно
Кафето може да предизвика отделяне на калций и намаляване на плътността на костите, което представлява риск от остеопороза. При американско проучване, са наблюдавани 96 жени на възраст от 71. В групата на жените, приемали повече от 300 mg кофеин  (около 3 чаши) загубата на костно вещество била голяма. В по-голям риск били и жените с мутация на гена, който кодира рецептор за витамин D.
Повече кафе, по-малко камъни в жлъчката
Вярно
Тук също съществува консенсус мажду учените. Консумацията на 3 до 4 чашки дневно кафе намалява риска от камъни в жлъчката с 20 до  30% . Няма подобно влияние на безкофеиновото кафе.

ВИЖТЕ ВИДЕОТО:
http://youtu.be/Xcwe7_gArtY

Още сензации:

loading...

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Моля, въведете отговор: *